След спадът на заболеваемостта от грип през първата седмица на 2020 г. се отчита рязко повишаване на броя на болните.

В дните около и след Нова година средно за страната заболелите бяха под 100 на 10 000. Само в 2 области болните бяха повече.

Нарастване на заболеваемостта от грип – опасни пневмонии  

Промяната настъпи, след като учениците тръгнаха на училище, болните бързо започнаха да се увеличават. След 6 януари болните от грип и остри вирусни инфекции нараснаха до почти 110 на 10 000.

В община Хисаря, област Пловдив, разболелите нараснаха до толкова, че се наложи със Заповед на кмета да бъде обявена грипна епидемия. Учениците излязоха в принудителна ваканция, която е до края на тази седмица.

Националният консултант по микробиология предупреди да не се отлага посещението при личния лекар, когато се появяват подозрителни симптоми на грип, особено когато става въпрос за деца.

Съществува риск да се развие пневмония, тъй като не са малко разболелите с усложнения, всеки 5-ти прави белодробно възпаление от грип, това са 20% от всички болни.

В най-голям риск са, разбира се, малките деца, чиито имунитет не е достатъчно укрепнал, както и хората в напреднала възраст.

По отношение на грипните щамове продължават да доминират пробите с Канзас, следвани от тези свинския грип от щама, който предизвика голяма епидемия през 2009 г., която дори бе обявена за пандемия.

Болните от пневмония в пазарджишка болница скочиха рязко

Доста по-малко са пробите с щама от типа Б Виктория, който се сочи като най-сериозен рисков фактор за пневмония, тъй като организмът най-трудно и бавно се изчиства от него.

Поглед към препоръчителния състав на грипните ваксини за настоящия сезон показва, че по-опасният щам от типа Б е включен, а от типа А са Канзас и Бризбейн.

Прогнозите на Националния консултант по микробиология вървят към реализация, с

преполовяването на януари болните от грип започнаха да се увеличават значително. Успокоителен факт е може би, че повечето от пробите са с грипни щамове от типа А, които са включени както в 3-валетната, така и 4-валетната противогрипна ваксина за сезон 2019/2020 г.

Безпокойство буди обстоятелството, че в Пазарджик има доста висока заболеваемост от пневмонии, което налага да се направи проучване относно евентуалния провокатор.