Съществуват много необичайни медицински аномалии.

Подобен е случаят на жена от Индиана, която е диагностицирана с тумор на мозъка, но по време на операцията се оказва, че това всъщност е тератом.

Тератогенните тумори, се появяват при смущение на ембрионалното развитие по време на бременността.

Ямини Каранам е 26 годишна студентка по медицина в университета на Индиана. По време на следването си забелязва, че изпитва затруднение с възприемането на информация, когато комуникира с повече от 1 човек или чете книга. Тя споделя, че ако в стаята разговарят повече хора, се обърква и не разбира какво се случва.

Каранам се подлага на редица изследвания при невролози и неврохирурзи, но лекарите не могат да установят какво се случва. Специалистите не могат да поставят точна диагноза, затова след края на всички възможни процедури, Ямини се обръща към д-р Храйр Шаинян, хирург от Лос Анджелис.

Той извършва радикална операция, използвайки фибероптична технология, за да се отстрани тумора. Въпреки че този тип мозъчна операция е извършвана над 8000 пъти от д-р Шаинян, тумора, добива известност като рядка медицинска аномалия.

Каранам нарича тератома "зла близначка, която я е измъчвала в продължение на 26 години." За щастие операцията преминава успешно, а прогнозите на лекарите са, че пациентката ще се излекува напълно.

В нейния случай туморът е доброкачествен, но има и злокачествени.

Тератомите се образуват от т.нар. ембрионални пъпки, които се намират в кората на яйчника. В много редки случаи е възможно някои яйцеклетки да започнат да се делят, без да са оплодени от сперматозоид.

Сегментацията на яйцеклетката продължава, докато достигне до бластула, когато се сформират две или три зародишеви листи, наричани екзодерма, ендодерма и мезодерма. Когато се образува този тъканен материал, е възможно да се развият злокачествени или доброкачествени тератоидни образувания.

Зрелите (доброкачествените) тератоми най-често са причина за образуване на дермоидните кисти на яйчника. Може да се наблюдава поява на кожни образувания като косми, потни и мастни жлези, зъби или неврални елементи.

Някои от доброкачествените тератоми съдържат производни на ендодермата и могат да се срещнат структури като щитовидна жлеза.

Случаите на засегнати от дермоидни кисти се наблюдават предимно при млади жени. Размерите варират, като могат да достигат големината на юмрук. При наличие на плътни структури като кости, зъби или хрущял се откриват чрез рентген. В много редки случаи, се наблюдава развитие на цели органи или крайници.

Злокачествените тератоми се откриват още в детска възраст и са съставени от нискодиференцирани клетъчни елементи от екзодермата, ендодермата или мезодермата. Появата им се отразява изключително тежко на пациента и почти винаги имат лоша прогноза.

Тератомите се образуват в различни части от тялото, въпреки че се срещат най-често в яйчниците, тестисите и опашната кост.

В медицината са документирани, макар и рядко подобни случаи.

Сред най-ужасяващите е този на британския водопроводчик Гавин Хайът. Документиран през 2009 г.

По време на бременността, развитието на единия близнак е било прекъснато и години по-късно образуваният тератом се е излял от стомаха на Гавин Хайът. Според лекарите 4-сантиметровото образувание е бил недоразвит близнак, починал в утробата по време на бременността.