Австралийски учени установиха, че храненето по едно и също време стимулира имунната система.

Храненето по едно и също време полезно за имунитета

По време на хранене нервите в дебелото черво образуват хормон, който се нарича вазоактивен интестинален полипептид /ВИП/, който активизира имунните клетки в червата в отговор на постъпващите в стомашно-чревния тракт патогенни бактерии.

Тези клетки влизат в състава на лимфоидната тъкан на дебелото черво – част от имунната система.

В отговор на активацията те образуват интерлевкин-22 – цитокин, който осигурява защитата на клетките от патогенни бактерии и участва в поддържането на целостта на тъканите.

В хода на експериментите учените установяват, че недостигът на ВИП води до намаляване на образуването на интерлевкин-22, което намалява способността на имунната система да се справя с възпалителните процеси.

Оказва се, че имунитетът на дебелото черво варира в рамките на деня в зависимост от циркадните ритми и режима на хранене.

Повишава се не само при непосредствено хранене, но и в момента на очакване в съответствие с вградения клетъчен механизъм, активиращ имунните клетки по време на хранене.

Храненето по предварително определен режим повишава защитните сили на организма, а нарушението на циркадните ритми и нередовното хранене увеличава рисковете от развитие на хронично възпаление в стомашно-чревния тракт.

Защо да се придържаме към определен график на хранене

Учените планират да продължат изследванията в това направление, за да разработят стратегия за по-ефективно хранене, с чиято помощ се предотвратяват възпалителни процеси в червата в ранен стадий, преди да се е развило заболяване.

Разбира се, това не е пречка самите ние започнем да се придържаме към правилото да започнем да се храним по едно и също време.

Това може да изглежда отегчително, но изглежда тялото предпочита рутината и затова имунитетът толкова добре се повлиява от нея.

От друга страна, ако сме свикнали да се храним по различно време, в зависимост от графика, то можем да опитаме постепенно да започнем да се храним по едно също време. Така няма да се стресираме и натоварване допълнително от обещанието, което сме си дали да се храним приблизително по едно и също време.