Днес немалко мъже се сблъскват с намаляване на потентността, но не бързат да се обръщат към уролози и сексолози.

Темата за секса престана да бъде табу в обществото, но повечето хора се страхуват да обсъждат проблеми със сексуалния живот.

И на първо място се обръщат към доктор Гугъл, а не към истински специалисти. В резултат те закупуват хранителни добавки, за които са открили информация в Интернет, в онлайн магазините, с доставка по куриер, за да се избегнат максимално неудобни ситуации.

Хранителни добавки за по-добро представяне в леглото

Първото, което следва да се приема като даденост – хранителните добавки не е необходимо да отговарят на стандартите за ефективност, преди да бъдат пуснати на пазара, а само за безопасност. С много по-лек режим са от лекарствата.

При условие че производителите не обявяват колко са ефективни техните продукти, те могат да продават добавки с какъвто състав пожелаят, с изключение на наркотични и отровни вещества. Повечето потребители доста се заблуждават по отношение на хранителните добавки.

Заблуда 1 – това са натурални продукти

Съдържат наистина полезни вещества, но с цел по-дълго съхранение се използват доста стабилизатори, консерванти, ароматизатори и т.н.

Сминдух, йохимбин и испанска муха – ефективно, но не е безопасно

Следва да се признае, че някои хранителни добавки са ефективни за подобряване на потенцията и на сексуалното желание. Но по отношение на всяка от тях има въпроси относно безопасността.

Един от често използваните компоненти на подобни биологично активни добавки е сминдух. В достатъчно високи концентрации екстрактът от това растение съдържа стероидни сапонини, които вземат участие в синтеза на естроген и на тестостерон.

Плацебо-контролирано изследване показва, че ежедневния прием на екстракт от сминдух може да усили сексуалната възбуда както при мъжете, така и при жени в пременопауза.

Заради съдържащи се в него фитоестрогени сминдухът може да стимулира растежа на ракови клетки на млечната жлеза, затова не трябва да се използва от хора с хормонално чувствителни тумори.

Също може да взаимодейства с антикоагуланти, затова следва да се избягва подобно съчетание. Сминдухът – това е може би лидер сред хранителните добавки за подобряване на сексуалното желание и на потенцията от гледна точка на риск и полза.

Йохимбин – това е алкалоид, който се добива от африканското дърво йохимбе. Йохимбина увеличава образуването на азотен оксид. Ако се приема от мъже 1 час преди секс, йохимбин предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, и съответно ерекцията се усилва.

Мета-анализ показва, че приемът на йохимбин при еректилна дисфункция е почти 4 пъти по-ефективно от плацебо. За съжаление, обаче притежава сериозни странични ефекти.

Веществото може да предизвика обостряне на психически разстройства, затова и при прием на антидепресанти от всеки тип или средства, стимулиращи централната нервна система, не трябва да се използва йохимбин.

Също са описани случаи на хоспитализация във връзка с развитие на аритмия и поява на болки в гърдите след прием на добавки, съдържащи йохимбин.

Още цяла редица от хранителни добавки за подобряване на сексуалната функция са със значително по-лошо съотношение в сравнение на ползи и риск или пък няма доказателства за тяхната ефективност.

Много оскъдна и неубедителна доказателствена база е на следните сексуални стимулатори – перуански мак, женшен, трибулус – бабини зъби, гинко билоба.

Опасни сексуални стимулатори – екстракт от кафява крастава жаба и испанска муха

Кожата и отровата на тези жаби съдържат психоактивен и потенциално смъртоносен токсин буфотенин, затова и продуктите с този компонент днес са забранени от FDA.

Известният от много векове афродизиак испанска муха също е много опасен. Съдържа отровното вещество кантаридин, което в малки количества предизвиква оток на половите органи.

Така се подобрява качеството на секса. При предозиране или при неблагоприятно стечение на обстоятелствата може да предизвика тежка интоксикация, кръвотечение или дори смъртоносен изход.

С повишено внимание трябва да се употребява и соя, която съдържа в голямо количество фитоестрогени.

Описан е случай на 44-годишна жена, която се обръща към гинеколог с оплаквания за силно напрежение в областта на таза, което я карало да мастурбира за намаляване на напрежението по 15 пъти дневно.

Оказва се, че приема огромно количество соя – около 2 кг дневно. След спирането на соята състоянието ѝ се подобрява за няколко месеца.