Вкусовите папили са миниатюрни сетивни органи, които позволяват на човека да усеща целия спектър на вкуса на храната и на напитките.

На всеки 1-2 седмици се сменят естествено, но все пак има случаи, когато се формира оток и възпаление, стават големи и забележими. За какво говорят тези симптоми, повод ли са за безпокойство и какво лечение е необходимо?

Кога вкусовите папили се подуват

Вкусови папили – какво трябва да се знае

Ако внимателно се разгледа повърхността на езика, то могат да се забележат малките папили, които са в различен цвят и дори форма, зависеща от разположението.

Рецепторите, които осигуряват „улавянето” на вкуса, малко приличат на власинки и при норма са незабележими с невъоръжено око. Но в някои случаи може да се формира оток, което значително променя външния вид на езика.

Възможно е да стане причина за изразен дискомфорт, а също и за редица други симптоми. Но какво предизвиква оток и възпаление?

Причина за отоци на вкусовите папили

Възпаление и оток на езика е възможно да повлияят на възприятието на вкуса, да не се усеща толкова добре, някак притъпен, в редки случаи се развращава. Обикновено са от значение съчетани патологии.

При поява на всякакви изменения на вкуса или при формиране на специфичен вкус в устата е необходимо да се направи консултация със зъболекар. При преглед се изключват редица заболявания и състояния:

  • Киселинен рефлукс – редовното връщане на кисело съдържимо в устната кухина способства за раздразнение и оток на вкусовите папили. С прогресирането на патологията състоянието само се влошава, появяват се симптоми от страна на зъбите и на венците.
  • Травми – значение имат изгаряния – термични и особено химически, хронична травма, например, от кламери на протези, остри краища на кариозна повърхност.
  • Сухота на устната кухина – състоянието се определя като ксеротомия. Обикновено това е само симптом и може да сигнализира за заболявания на вътрешните органи, нарушения на обмяната на веществата. Не трябва да се забравя и за страничните ефекти на лекарствените препарати. Липсата на достатъчно количество слюнка способства за разрастване на патогенната флора, което способства за оток на папилите на езика.
  • Неправилно хранене – статистиката показва, че любителите на пикантна и много гореща киселинна храна най-често страдат от нарушаване на възприятието на вкуса и оток на папилите на езика.
  • Лечение на онкологично заболяване – химио- и лъчетерапия способства за значително изменение на вкусовите рецептори по-малко чувствителни, което може да стане причина за нарушение на вкуса.
  • Зъбен статус – оток и възпалението на вкусовите папили може да е вследствие на неудовлетворителната хигиена на устната кухина, а също и множествена форма на кариес, болести на венците и на слюнчените жлези.
  • Вредни навици – от значение имат тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол и прием на наркотици. Също причина за вкусовото възприятие е прием на някои лекарства.

Зъболекарите отбелязват, че в някои случаи отокът и възпалението на вкусовите папили, промяната на структурата на езика може да сигнализира за по-сериозни патологии – рак на езика. В ранни стадии онкологичната патология не е със специфични симптоми.

Диагностика на зъболекарския стол

За поставяне на диагноза се прави анализ на оплакванията, историята на болестта, а също и приеманите лекарства. Задължително е необходим преглед и някои тестове.

Лекарите използват специален тест за определяне на вкусовата чувствителност.

При подозрение за сериозни заболявания и състояния лекарят може да назначи допълнителни методи на изследване – кръвни, биопсия на езика с хистологично изследване.

Как да се борим със симптомите

Лечението може да се назначи единствено от зъболекар след преглед и тестове. Тактиката зависи пряко от причините.

В някои случаи може да се назначи прием на антибиотици, например, при бактериални инфекции или ако тези симптоми са се появили на фона на остри заболявания.

Лечението няма да пълноценно без спазване на следните препоръки:

  • Добро почистване на зъбите;
  • Задължително трябва да се използват допълнителни средства за хигиенна грижа;
  • При сухота в устната кухина е препоръчителна промяна на хранителния режим, използване на специални пасти за зъби.

Само при отстраняване на основната причина за изменения на вкусовите папили могат да се постигнат положителни резултати и да се промени ситуацията.