Лятото е времето, в което се наслаждаваме на топлината, която ни заобикаля, на пътуванията до морето, на разходки из гората… и на насекоми.

Не за всички хора близките контакти с летящи и пълзящи и най-важното с жилещи създания на природата минават без последствия.

И става въпрос не за отровни твари, а за насекоми, на ухапванията на които имунната система на някои хора реагира неадекватно, което води до развитие на алергия към комари.

Кръгът на „агресорите” е доста обширен – това далеч не са само пчели и комари.

Ухапването на кои насекоми е най-вероятно да предизвика алергия

Инсектна алергия

Insecta на латински означава „насекоми”, които на нашата планета са повече от 1,5 млн. вида. Много от тях са източници на белтъци-алергени, на които реагира човешката имунна система.

Инсектната алергия е най-честата причина за развитие на анафилактичен шок, който може да доведе до гибел на човек.

Изследванията показват, че при повече от половината от хората, страдащи от алергии към ухапване от насекоми, сред близките роднини също имат и страдащи от алергии, и самите те в 40% от случаите вече са се сблъсквали с алергия, понякога други разновидности.

Жилещи насекоми – пчели, мравки и др.

В САЩ, в зависимост от щата, алергиите към ухапване от ципокрили, а това не са само оси, пчели и стършели, но и от мравки, се среща при 2,4% до 26% от населението, в Европа – 9,2-28,7%.

Медоносни пчели са единствените сред ципокрилите, които имат жило с грапавини, при тях то е яйцеполагало. Жило имат само женските, затова при ужилване то остава в тялото на жертвата, а насекомото загива.

Осите не си оставят жилото, но се хранят с убити насекоми, а също понякога и с хранителни остатъци, затова има риск от инфектиране на раната, формирала се след ужилването.

Мравките хапят с челюсти, и в раната попада течност от жлезата, образуваща мравчена киселина.

Лекарите разграничават 2 основни типа реакции към алергени в отровата на ципокрилите:

  • Неимунологични реакции, които предизвикват биологично активни вещества, съдържащи се в отровата;
  • Имунологичните реакции, които се развиват в хода на формирането на имунния отговор на алергена.

Най-много са алергените в отровата на пчелите – от 50 до 140 микрограма белтък при едно ухапване. За сравнение – при осите е от 2 до 17 микрограма. В списъка на основните на отровата на ципокрилите по съдържание са ензимите фосфолипаза А2 и хиалуронидаза, белтъкът мелитин, а също и хистамин, освен осите.

Отичането на тъканите и зачервяването до 10 см в диаметър на мястото на ухапването, сърбежът може да се запази от един ден до 12 дни.

Възможно е надуване на лимфните възли, развива се възпаление на лимфните съдове, лимфангоит, повишава се температурата.

Системните реакции в най-леката форма се изразяват само в кожни проявления. Рисковете за здравето нарастват, ако се развиват стомашно-чревни симптоми – гадене, спазми, колики, при по-нататъшно влошаване на състоянието – диария, повръщане, неконтролируема дефекация.

Към тях се присъединяват нарушения на функциите на дихателната система – от пресипване на гласа и задъхване до бронхоспазъм и цианоза, а също и нарушения на сърдечните функции и на кръвоносните съдове – тахикардия, аритмия, понижаване на кръвното налягане, до развитие на шоково състояние.

Повечето насекоми нямат жило, но вместо това са с развит кръвосмучещ апарат. На първо място, когато чуем кръвосмучещи се сещаме за комарите, мухите, по-рядко за въшки и дървеници.

При алергия към дървеници, която е доста рядка, следите от ухапванията стават по-големи от 1 см и могат да се задържат в продължение на седмица и повече, развива се обрив, сърбеж.

Към тези проявления най-често се присъединява хрема, главоболие, обща слабост, дихателни нарушения.

„Безобидни” провокатори на алергии – пеперуди, хлебарки и други

Има такива, които жилят, хапят, прелитат или пропълзяват покрай нас – и към тях също се развива алергия.

Например, бръмбари и хлебарки могат да станат причина за инхалационна алергия – алергените се намират в отпадъците от тяхната жизнена дейност.

У нас най-големи проблеми създават хлебарките. Веществата, които отделят са част от домашната прах и често стават причина за алергичен ринит и бронхиална астма.

Инсектната алергия – това са не само пчели и комари, но също и много други летящи и пълзящи около нас насекоми.

Човек често се губи в догадки, което е причина за неговата алергия – и тази причина могат да се обикновените хлебарки.