Продължава покачването на новите заразени с COVID-19, разликата спрямо вчера не е голяма, със 7 са повече заразените на дневна база.

Преминат е прага от 5000 потвърдените случая от началото на епидемията у нас, като достигат до 5154.

В болница се увеличават с COVID-19, но с по-бавни темпове

Обезпокоителна е тенденцията за нарастване на хоспитализираните до нива, непознати при предходния пик на епидемията, нарастват и заболелите в тежко състояние, като те вече са 32, а преди малко повече от месец бяха се понижили до под 10.

И доста дълго време, въпреки покачване на заболеваемостта, се запазваха на сравнително ниски нива, но сега с натрупването на повече случаи започнаха да се увеличават.

При хоспитализираните разликата спрямо вчерашните данни, обявени от информационната система, е 12, което на фона на 165 потвърдени е около 8%.

Излекуваните за вчера са 46, което е малко над ¼ или 25% от всички заразени, което води и до нарастване на активните случаи до точно 2200, стойност, която досега не е достигана.

В минимума на епидемията у нас активните случаи бяха намалели до под 1000 и така задържаха около седмица, а сега с повече от 2 пъти отгоре.

За съжаление, и изминалото денонощие не се размина без случаи на летален изход, като се касае за двама, при които е установен лабораторно COVID-19, като общият брой достига 232.

По-малко са, отколкото в данните, които бяха обявени вчера, за 7 случая, при които се е случило непредотвратимото.

В сряда са направени близо 3000 PCR теста, като общият им брой надхвърли 144 000.

9 области чисти от коронавирус за последните 24 часа

Епидемиологичната обстановка в страната на 1 юли е с 9 области без нови случаи на заразяване или поне установени такива и 19, в които са открити нови с COVID-19.

София-град продължава да води с 46 заразени, като разпространението на вируса в столицата вече не може да се контролира с ограничения, единствената ефективна мярка, но трябва да станат доста повече заразените, е да се забрани на столичани да излизат от домовете.

Ситуацията не е толкова тежка, че да се налага толкова крайна мярка, затова не се определени допълнителни ограничения.

Изненадващо след София-град се нарежда Пловдив област, където се отчита нов рекорд на заразени общо 33, досегашният беше близо наполовина – 16 нови.

Най-вероятно областният кризисен щаб сутринта ще даде информация откъде са новите случаи и дали са от възникнало сега огнище или контактни, които сега са установени от екипите на РЗИ.

Морската столица на 3-то място по заразени с коронавирус на 1 юли

Растат новите заразени в област Варна, като за последното денонощие те са 12. Повечето от тях бяха младежи, които отрекли да са посещавали нощни заведения, където да са заразили други посетители или персонал. Не е изключено новите във Варненско да не са от морската столица, а от някоя от съседните общини.

Веднага след Варна се нарежда втората по площ област в страната Благоевград с 11 нови с COVID-19.

В останалите 15 области новите заразени са под 10, като най-близо до този праг са 2 – Кюстендил и Смолян.

В област Смолян след активното тестване се наблюдава затишие, толкова малко нови за тази седмица не е имало, въпреки това обаче новите с COVID-19 в страната продължават да се увеличават.

Днес с тези 165 нови случая почти е достигнат предходния рекорд заразени от 166. С 7 нови заразени е област Бургас, като засега не може да се каже дали са от морските общини.

Областите Русе и Софийска са с по 6 нови заразени, което показва, че огнището в община Самоков може би е започнало да позатихва.

С по 4 нови с коронавирус са няколко области – Враца, Разград и Сливен, а с по 3-ма Пазарджик, където общо потвърдени са най-много в страната – 317, надминават Плевен, който бе изпреварен и от София, и област Ямбол.

Габрово, Плевен и Стара Загора потвърждават по 2-ма нови заразени за последните 24 часа, според информацията в информационната система. Само с по 1 заразен са 2 области Добрич и Перник.