В Испания новите заразени от коронавирус достигна нов пик на заразени с коронавирус, толкова високи стойности не е имало от 8 май.

Най-големият брой на заразените от 8 май в Испания

628 са установените нови случаи на заразяване в Испания за последните 24 часа. Най-много са новите в Арагон и Каталуня, където властите започнаха да връщат част от отменените мерки с цел да възпрат разрастването на заразените.

Заплаха от нова вълна на покачване на заразените с коронавирус във Валенсия, принуди регионалните власти да разширят обхвата на задължението за носене на маски и на откритите обществена места. Взето е решение и за затваряне на нощните заведения в град Гандия, който е с население над 70 000 души.

Регионалният здравен министър на Валенсия Анна Барсело пред медиите отбелязва, че в региона са регистрирани 20 активни огнища. Основно такива се установяват при семейни събирания, на които почти не се спазват защитни мерки, както и на частни партита.

Здравният министър на Испания пък заяви пред медиите, че в Барселона е установено локално разпространение, както и в метрополията на града. Ситуацията все още не може да се класифицира като нова вълна на пандемията.

Разпространението в Барселона, според описанието на испанския здравен министър е дифузно, тъй като трудно могат да се установят контактни лица и да бъдат свързани със специфични огнища, а това изисква мерки за спазване на социална дистанция.

Препоръчват в Барселона да не се излиза навън заради COVID-19

Здравният министър на автономната област е препоръчал да се следват препоръките, които имат за цел да възпрат увеличаването на заразените.

На 17 юли, на около 4 млн. души, които живеят в Барселона и неговата метрополия, е било препоръчано да си останат по домовете, освен ако излизането не е необходимо.

Испания е сред държавите, които бяха най-засегнати от пандемията, случаите на летален изход понастоящем надхвърлят 28 000 и над 260 000 лабораторно потвърдени заразени.

Премиерът на Франция не изключи ново затваряне на границите, предвид ситуацията в Каталуня. Френското правителство много внимателно наблюдава броя на новите заразени, при необходимост ще се провеждат общи срещи за дискусия.

Над 77 000 са заразените в САЩ за 24 часа, това е нов рекорд

САЩ отчете нов рекорд заразени с коронавирус – над 77 000 за последните 24 часа, общият брой на лабораторно потвърдените надмина 3,64 млн., а на летален изход са над 139 000.

Имунологът Антъни Фауз, който е член и председател на щаба срещу коронавируса в САЩ препоръча на губернаторите на щатите да са по-енергични във въвеждането на задължителните маски на обществени места, тъй като това е от изключителна важност.

Малко по-късно обаче президентът Доналд Тръмп се противопостави на тази препоръка, тъй като според него това означава ограничаване на свободата.

Според Фауз в настоящия момент маските са от изключително значение, тъй като могат да възпрат разпространението на коронавируса и трябва да се използват навсякъде. Хората трябва да разберат, че страната е в много тежка ситуация, която изисква редица ограничения.

Ако повечето американци решат да се съобразят с неговата препоръка за носене на маски, то може да се разчита на известно ограничение на разпространението на инфекцията.

Междувременно в Маями Бийч е въведено извънредно положение, заради коронавируса. Определен е и вечерен час от 20 часа вечерта до 6 сутринта всички трябва да са си по домовете. Избягват се събиранията на големи групи хора, отбелязването на семейни и други празници.

Затворени са големите магазини от тип МОЛ, ресторанти, барове. За ресторантите е разрешено да доставят храна по домовете при спазване на мерките за ограничаване на разпространението на заразата.

В останалата част на Маями вечерният час е от 22 часа. Заповедта остава за въвеждането на вечерен или полицейски час остава в сила поне още 1 седмица. Известният път в южната част на Маями Ocean Drive, където има много барове и ресторанти също е затворен.