За 3-ти пореден ден новите заразени са по-малко, отколкото са излекуваните, макар и разликата да не е толкова голяма, колкото спрямо 24 часа по-рано.

Преборилите инфекцията отново повече от новите случаи

Преборилите инфекцията са 213 спрямо 422 ден по-рано. С новите излекувани общият им брой достига 9000.

Още един положителен показател, това е спадът на приетите в болница, който продължава също от няколко дни.

Към момента общият брой на хоспитализираните намалява до 811 от 824 ден по-рано, макар и да наближаваше 900 преди седмица.

Затова може да се направи заключение, че натоварването върху болничната система спада, поне през последните дни се наблюдава такава тенденция.

Броят на положителните тестове намалява, тъй като новите случаи са с 2 по-малко спрямо данните от 14 август, а PCR-ите са с около 60 повече и са общо 5934.

Общият им брой преминава прага от 330 000. За съжаление, през изминалото денонощие се наблюдава ръст на случаите на летален изход, като те се увеличават с 8 или наближават почти 500, което се сочи като обезпокоителна тенденция.

Д-р Кантарджиев и д-р Кунчев коментираха, че този ръст на починалите се дължи на повечето активни случаи, които според най-новите данни намаляват до 4637 или в сравнение с вчера спадът е с около 50.

Случаите на летален изход у нас се запазват на нива от около 3,5%, тъй като установените случаи на заразяване са над 14 000, а тези на летален изход са около 500.

Тази стойност е, дори по-ниска от началото на епидемията, когато смъртността достигаше до около 5%.

Повече заразени при медицинския персонал на 14 август

Показателят на активните случаи изглежда доста по-добре, отколкото само преди няколко дни, когато преминаваше прага от 5000 и по-скоро нарастването можеше да се определи като наистина тревожно.

По-съществено нарастване на заразените се наблюдава при медицинския персонал, но на фона на 171 нови случая е сравнително малко. Новите с COVID-19 в тази категория са 11. Нарастването спрямо данните от 14 август е от 780 до 791.

4-ма са заразените лекари, 2 медицински сестри, 2-ма санитари и 3-ма от категорията друг медицински персонал.

Картината по области показва изместване, поне временно центъра на епидемията от столицата.

Добрич отново с най-много нови заразени с COVID-19

Област Добрич е на първо място по установени случаи, като те достигат 27, но това не е най-високата стойност, която е отчитана там, но предвид по-малкото население и ограничения брой легла, това е обезпокоителна стойност.

По повод по-високият брой на заразените в областната болница в Добрич бе извършена проверка от здравния министър, както и Главния държавен здравен инспектор.

Бяха установени сериозни нарушения при спазване на противоепидемичните мерки и затова от здравно министерство пуснаха покана за свикване на Общо събрание на акционерите, като ще бъде предложена смяна на изпълнителния директор и на членове на Борда на директорите на лечебното заведение.

Държавата, представлявана от здравния министър, е с мнозинство повече от 2/3 от капитала и съответно в Общото събрание на акционерите, останалите са общините, които влизат в състава на област Добрич, като най-голям е делът на Община Добрич.

Рокадата не би била проблем, предвид мнозинството на държавата в капитала на акционерното дружество.

Област София-град едва на 5-то място по нови заразени

На второ място по заразени за изминалото денонощие е морската столица, там са 24 новите, като общо достигат 1084 установите заразени.

Сред новите случаи стана ясно, че има санитар, работещ в хоспис, другите най-вероятно са в резултат на дифузното разпространение на вируса.

Пловдивска област е на 3-то място по нови заразени с 22 установени за изминалото денонощие, като общият им брой достига 1203.

На 4-то място е област Смолян, където новите случаи за изминалото денонощие с 14, като общо достигат 540.

Също с толкова е област Шумен, където също са установени нови 14 случая, не е ясно дали са в резултат на дифузно разпространение или е формирано локално огнище.

Едва на 5-то място е постоянният лидер по заразени с област София-град, където са установени само 13 нови случаи при над 140 рекорд по време на единия от пиковете на епидемията у нас – на 10 юли.