Учени от Института Салк, САЩ разработиха препарат, който забавя загубата на паметта при мишки с болестта на Алцхаймер.

Лекарство в плодовете и зеленчуците може да пребори Алцхаймер

Основни проявления на болестта на Алцхаймер са нарушения на когнитивните функции, и по-точно постепенна загуба на паметта и др.

Възможно лекарство, забавящо този процес, е производно на фисетин – веществото CMS121. Фисетинът се съдържа в плодовете и зеленчуците.

Както и CMS121 се отнасят към хероневропротектори – съединения, които забавят клетъчното стареене чрез намаляване на мащабите на увреждането на ДНК, оксидативен и протеотоксичен стрес, а също и увреждания на теломерите.

Експериментът се провежда с 9-месечни мишки, тази възраст отговаря на средна възраст при човек, когато при него едва започва да се влошава паметта и способността за обучение.

Една от групите животни с аналог на болестта на Алцхаймер всеки ден получават CMS. Две други групи се състояли от здрави мишки и такива със заболяване, аналогично на Алцхаймер – тези групи получавали CMS121. След 3 месеца учените сравнили състоянието на мишките от различни групи.

Оказва се, че при тестовете за памет и за поведението на мишки с болестта на Алцхаймер, получавали CMS121, показват такива резултати както и здравите животни.

Болните мишки, на които не давали CMS121, показват закономерно влошаване на резултатите от тестовете.

Лекарството влияе и на мозъка на животните

По-нататъшни изследвания показват, че CMS121 влияе не само на поведението, но и на мозъка на животните на клетъчно и на молекулярно ниво.

Приемът на CMS121 понижи нивото на окисление на липидите, което води до увреждане на клетките.

Оказва се, че CMS121 води до намаляване на концентрацията на синтетаза на мастните киселини, а този ензим е свързан с пероксидното окисление на липидите.

Колкото по-малки са, толкова са по-малки мащабите на увреждане на клетките.

Получените данни се потвърждават резултатите от по-ранните изследвания, в които е установено, че при Алцхаймер е по-висока концентрацията на синтетаза на мастните киселини, отколкото при здравите хора.И този белтък може да е терапевтична мишена.

Учените се надяват да потвърдят резултатите от изследването при наблюдения на хора с болестта на Алцхаймер.