Понякога ние следваме стереотипи на поведение, като изобщо не се замисляме как това се отразява върху здравето ни. Някои такива навици са вредни, а други напълно безполезни. Човек е лесно да се раздели с тях, ако ги замени с по-полезни.

Гледане на телевизия преди лягане

Ако имате навик да гледате серия след серия от любимия ви сериал, след края на работния ви ден, вие възпрепятствате очите ви да си починат, а нервната ви система да се завърне в нормалното си – спокойно, състояние.

Установено е, че гледането на телевизия 2 часа преди лягане увеличава вероятността от безсъние, дори и ако филмът или сериалът, който човек е гледал е бил приятен.

Алтернатива

Слушайте преди сън приятна музика или аудиокнига.

Домакинска работа през почивните дни

Когато планирате в края на седмицата пране, почистване, пазаруване и прочие домакински работи, на вас няма да ви остане време за почивка.

Алтернатива

Направете опит да оставите домакинските задължения само за съботния ден, а в неделя се заемете с нещо по-интересно – отидете на пикник, в спортната зала, в музей или някъде в планината. За да се възстанови нервната система от ежедневните тревоги и ангажименти е необходимо човек да смени обстановката за известно време.

Кисело мляко или извара за през нощта

Много хора смятат, че е нужно да се яде кисело мляко през нощта, за да се избегнат евентуални чревни проблеми. Това всъщност е полезен навик, тъй като в киселото мляко или изварата съдържат полезни млечнокисели бактерии.

Но неотдавнашно изследване на финландски учени показва, че съществува и по-ефективен вариант за профилактика – млечнокисели напитки човек е необходимо да пие сутрин, около половин час преди закуска.

Хората, които предпочитат да пият кисело мляко в ранните часове на деня имат по-добри показатели на състоянието на микрофлората на червата. Това се обяснява с факта, че вечерта в стомаха на човек се натрупва по-голямо количество стомашен сок, отколкото сутринта. А неговата висока киселинност е пагубна за нежните чревни бактерии.

Алтернатива

По-добре е да се яде кисело мляко или извара сутрин на гладен стомах. Между впрочем си спомнете за това утре сутринта.

Наспиване за цялата седмица

Ако си позволите през почивните дни по-дълго да не лягате да спите, а сутрин до късно да оставате в леглото, вие нарушавате ритъма си на съня.

А неговата цикличност е много важна, тъй като в зависимост от биоритмите се синтезира и освобождава хормонът мелатонин, необходим за поддържането на телесното тегло, за профилактика на рака и за дългото запазване на младежкия вид на човек.

Алтернатива

Лягайте и ставайте по едно и също време, независимо от това дали е работен или почивен ден.

Не закусвате сутрин и се наяждате вечер

Обикновено, активно работещите хора сутрин много бързат за работа и затова не закусват или понякога пият чаша кафе с някакъв сандвич. Но това е предпоставка за преяждане вечер. Такъв навик е изключително неправилно и дори създава рискове за здравето.

Алтернатива

Обилна топла закуска – това е само профилактика на запек и други проблеми с червата, но и отличен начин за презареждане и дори за събуждане на мозъка. Без закуска през целия ден ще се чувствате вяли и разсеяни. А вечер е по-добре да не се храните, ако се загрижени за теглото си.