Всички изменения по тялото на човек, който с повишено внимание се отнася към своето здраве, са забелязват веднага. Това е безценно умение за проследяване на преки и косвени сигнали на организма, които сигнализират за някакъв проблем. Но не всички изменения са признак на болест.

Много от тях се обясняват с напредването на възрастта, колебания в теглото, начина на живот, естествени физиологични процеси. Появата на подути вени невинаги е повод за притеснение.

В някои случаи обаче на тях трябва да се обърне специално внимание.

От какво може да се обуслови увеличаването на вените на лицето или тялото, до колко подобно явление е безобидно или опасно?

Кога изпъкването на вените по тялото е повод за безпокойство

Изпъкнали вени на челото - какво показват

Причините за увеличаване на размерите на вените на челото и на слепоочията съвсем не са малко.

За безопасни могат да се определят тези, обусловени от генетичните фактори, изтъняване на мастната тъкан в резултат на отслабване или поради естествено стареене на организма.

Други причини за поява на изпъкнали вени по центъра или по страничните части на челото и на слепоочията са:

 • Повишаване налягането, заради затруднение на венозния отток в резултат на повишаване на налягането вътре в гърдите. Всеки от нас е забелязвал как при силен смях, кашлица, кихане или плач вените по челото и слепоочията стават по-забележими, и сякаш се раздуват. Подобно нещо се случва при повръщане, и при главоболие.
 • Бременност – през този период в женският организъм се извършват най-различни промени. В този случай се увеличава обема на циркулиращата кръв, а едновременно с това вените се разширяват. Вината за това е на прогестерона, нивото на който при бременност се повишава с 10 пъти.
 • Прегряване – разширяване на вените, разположени в близост до повърхността на кожата, това може да се случи при продължително излагане на слънце. За това способства също и високата температура на въздуха.

Разширяването на вените е естествена реакция на топлината, тъй като по този начин организмът се опитва самостоятелно да регулира телесната температура.

Освен изброените по-горе ситуации, които не са повод за безпокойство, изпъкналите вени може да са признак и на доста сериозни заболявания.

Например, на гигантоклетъчен артериит, това е една от формите на васкулит, честотата на които зависи от етническата принадлежност.

Системното заболяване засяга големите и средните кръвоносните съдове, разположени в границите на сънните артерии. Освен с подуване на вените в областта на слепоочията гигантоклетъчния артерии се съпровожда със следните признаци:

 • Пулсиращо главоболие;
 • Повишена чувствителност на кожата в областта на слепоочията, устата и в челюстта;
 • Отоци на кожата на лицето и на главата;
 • Загуба на острота на зрението, двойно виждане;
 • Обилно изпотяване, повишение на телесната температура.

Вени на пениса – норма или патология

Видимите вени под кожата на половия член в повечето случаи се смятат за нормално явление.

До колко ще се виждат зависи от генетични фактори, възраст, честота и интензивност на физическите натоварвания, здраве на сърдечно-съдовата система. За естествено се смята увеличаване на вените на пениса по време и след ерекция. В останалите случаи са възможни:

 • Варикоцеле – разширяване на вените, снабдяващи с кръв тестисите. Тази патология се развива предимно в тийнейджърска възраст и засяга приблизително 10-15% от мъжете в млада възраст. Вероятни причини са нарушение на кръвообращението, увеличаване на лимфните възли, травма на тестисите.
 • Тромбоза – болестта, която се състои във формиране на кръвни съсиреци, запушващи кръвоносните съдове и нарушаващи пълноценното кръвообращение.

Съсиреците, образуващи се в кръвоносните съдове, снабдяващи външните полови органи при мъжете, според резултатите от изследването, проведено през 2018 г., в повечето случаи се абсорбират от само себе си в рамките на 1-4 седмици.

Необходима е консултация с личния лекар и направление за уролог, ако подуването на вените на половия член се съпровожда с:

 • Оток на самия пенис или на тестисите;
 • Болка при ерекция, еякулация, уриниране;
 • Промяна на формата на органа или на повърхностната структура на неговите тъкани;
 • Болка в долната част на корема или на гърба.

Всички симптоми, предизвикващи дискомфорт или изглеждащи неестествени трябва да са повод за преглед най-малко при личния лекар.