Ако не разполагате с достатъчно време, за да се храните здравословно това може да се превърне в един от лошите хранителни навици, които често са причина за поява на много проблеми. За щастие с малко воля навиците могат да се променят.

Не можете да спрете да похапвате

Ако имате слабост към закуските между основните хранения вероятно често сте склонни да консумирате повече храна, отколкото всъщност се нуждаете. Вместо типичните храни за закуска като бисквитки помислете за по-добра алтернатива като вкусна салата от плодове или зеленчуци.

Храните се, когато гледате телевизия

Проучванията показват, че хората, които се хранят и се ангажират с друга дейност като гледане на телевизия консумират от 50% до 60% повече храна. Опитайте се по време на хранене да не се разсейвате с нищо друго или временно прекъснете връзката между двете дейности.

Храните се, когато сте в лошо настроение

Дори внимателно да подбирате менюто си, ако сте избрали да се храните, когато не сте в настроение има голяма опасност да преядете, понеже сте концентрирани върху проблемите. След като сте запознати с причините за преяждане потърсете начин да се ободрите или отложете храненето с час – два, докато подобрите настроението си или се разсеете от лошите мисли.

Давате си един почивен ден от диетата всяка седмица

Ако работите усилено през цялата седмица със сигурност мислите, че заслужавате да получите награда през уикенда. Според едно национално проучване, свързано с наднорменото тегло, хората, които използват разтоварващ ден са изложени на 50% по-голям шанс от загуба на контрол над диетата си в сравнение с тези, които винаги стоят бдителни. Поддържайте практическо ниво на самоконтрол и не се отказвайте от целите си.

Често пропускате закуската

Когато прескачате закуската и това се превръща в рутинна практика излагате на риск здравето си. Това може да е причина за понижената ви ефективност по време на работа или да ви накара да се чувствате по-малко здрави. Не е необходимо да приготвяте закуска, която изисква много време, важно е да съдържа протеини, плодове или пълнозърнести храни.

Не разполагате с време за готвене

Консумацията на готови храни се отразява зле на здравословното ви състояние. Ако имате възможност заменете храната за вкъщи с домашно приготвена. Ако приготвянето на домашна храна представлява трудност за вас се съсредоточете върху частичното приготвяне, като си набавяте част от съставките в готово състояние от магазина. Използвайте замразени зеленчуци, оризов микс, варени пилешки бутчета и т.н. С течение на времето може да преминете към приготвяне на всички съставки във вашата собствена кухня.

Храните се по време на път

Ако се храните докато шофирате, пътувате с обществен транспорт или пазарувате в магазин ще се разсеете достатъчно, за да не забележите, че преяждате. Може да разстроите стомаха си, понеже не дъвчете или не преглъщате правилно. Важно е да осъзнаете, че когато не можете да си отделите време за здравословно хранене вредите на здравето си.

Консумирате бонбони за повече енергия

Когато усетите липса на енергия през деня може да се изкушите да консумирате шоколад или друг източник на празни хранителни вещества, за да дадете тласък на тялото си. Трябва напълно да се откаже от сладките храни като средство да увеличаване на енергийните нива. Вместо това може просто да преминете към естествено подсладените храни като стафиди, покрити с шоколад, фъстъци и други лакомства, които предлагат някои хранителни вещества, които ще са от полза за тялото.

Всички тези проблеми звучат доста очевидни, но ще се изненадате колко хора ги осъзнават и пренебрегват. По един или друг начин тези нездравословни навици вредят на здравето ви, затова колкото по-бързо откриете решение на проблема толкова по-скоро ще избегнете ужасните последици.