Бебето ви често ли има рефлукс, а също се използва понятието регургитация? Как да разберете дали това е нормално или е симптом на заболяване на храносмилането? С помощта на настоящата статия ще успеете да се научите да различавате нормата от болестта?

Рефлуксът или регургитацията представлява неволево връщане на стомашното съдържимо в устната кухина на бебето. При кърмачетата това е нормално физиологично явление, но в някои случаи, ако е прекалено често, може да бъде признак за наличие на проблеми.

Според статистиката 80% от новородените до 6 месечна възраст изпитват гадене почти всеки ден. За да се разбере причината за рефлукса, всяка майка е необходимо да се научи да отличава нормата от опасността.

Защо бебето често връща изядената храна?

Причините за това явление съществуват много, но ние ще отделим 5-те най-основни:

• Твърде големи порции – рефлукс може да възникне, ако детето изяде много повече, отколкото стомахът му може да поеме. Повечето педиатри отбелязват, че основната причина за регургитацията е прехранването и храненето на бебето веднага щом поиска. В такива случаи регуртацията може да бъде като фонтан.

• Анатомично несъвършенство на стомаха на новородените – кардиалната част на стомаха, тоест тази, която се намира зад хранопровода в първите 6 месеца от живота е несъвършена.

При възрастните на границата между хранопровода и стомаха е разположен сфинктер, който не позволява на хранителните маси да проникват отново в хранопровода. При децата до половин година този сфинктер още не е развит.

• Перисталтика на червата – тъй като кърмата и смесите за хранене на бебетата са много течни, те много бързо достигат до червата. И веднага щом храната попадне в тях, възникват перисталтични движения, които водят до силно напрягане на дъното на стомаха. И налягането в него до такава степен се увеличава, че храната, която съдържа, се опитва да излезе навън.

• Колики при новородените – много често явление, поради което възниква и регуртацията. Дължи се на мехурчетата газ, оказващи натиск върху стените на стомаха и на тънките черва.

• Нервни разстройства – понякога при бебетата се наблюдава прекомерна активност на нервната система, което води до разтягане на стените на червата и в резултат до регургитация.

Ако бебето не наддава на килограми или теглото му се понижава

Ако детето има прекалено чести регургитации и същевременно теглото му се понижава, то това следва да се разгледа като тревожен симптом, изискващ консултация със специалист по педиатрия.

Най-честите причини за регургитация на фона на загуба на телесна маса са:

• Патологии в развитието на органите на храносмилането, които се срещат относително често. Неразвитата система на храносмилането може да има редица дефекти, които не позволяват на новороденото нормално да приема храната.

• Лактозна непоносимост – това състояние се развива при бебета, които страдат от недостиг на ензима лактаза, предназначен за разграждането на лактозата. Ако при лактозна непоносимост новороденото употребява мляко и млечни смеси, то това ще доведе до сериозни стомашно-чревни разстройства и като последствие – до регургитация.

• Инфекциозни заболявания – също могат да станат причина за връщане на хранителните маси в устната кухина на бебето.

Какво може да се направи?

На първо място естествено е необходимо да се обърнете към специалист по педиатрия за установяване на точните причини за честите регургитации. Ако причината е в някакви патологични процеси на храносмилателната система на бебето, то е необходимо и съответното лечение.