Някога случвало ли ви се е да стоите пред лекарския кабинет, гърчейки се от страх или срам, заради своите проблеми?

Да, наистина има много заболявания, които малко или много е срамно да споделяме, а други хора просто са по-дръпнати и затворени в себе си и ги е страх да разкажат за проблема си.

И все пак тук важи старата поговорка – „на адвокат и лекар всичко се казва”.

Използвайте следните съвети, за да имате по-добри резултати когато посещавате своя личен лекар или просто, за да преодолеете страховете си!

  1. Подгответе се за посещението

Колко пъти ви се е случвало да си тръгвате от лекарския кабинет изнервени на себе си, че не сте попитали за нещо, защото ви е било неудобно, чувствали сте срам или страх?

За да избегнете това просто си направете списък на въпросите, чиито отговори бихте желали да научите.

Отделете ден-два за съставяне на списъка и си го вземете когато дойде момента да отидете да преглед или посещения при своя лекар.

В природата ни е да забравяме за разни неща когато сме натоварени с различни злободневни задачи или просто да премълчаваме това, от което ни е срам.

  1. Споделете своите симптоми

Дайте на вашия лекар доброволно пълна информация за вашите симптоми, проблеми, оплаквания и наблюдения, дори и той да не ви попита.

Лекарят ви трябва на всяка цена да знае защо точно сте при неги и какво ви притеснява.

Дори и проблемите ви да ви изглеждат като нещо малко, преходно и незначително – пак споделете.

Хората имат склонността да отлагат докато не стане твърде късно или да не забелязват често заобикалящите ги проблеми, защото просто ги слагат в графа незначителни или „то ще си мине от само себе си”.

  1. Задавайте въпроси

Не се притеснявайте да задавате въпроси и да питате, дори за някои неща, които се подразбират, вие сте там, за да бъдете сигурни в какво състояние е вашето здраве.

Докторите често казват, че пациентите се притесняват, по-сдържани са и рядко питат относно това, което им се казва.

Това далеч не е добре, защото по този начин не може да бъде постигнато съгласуване между лекаря и пациента и много неща, проблеми и оплаквания остават недоизяснени или потенциални опасности.

  1. Доведете приятел

Това е един много добър метод, който повечето хора използват щом се наложи да се консултират с медицинско лице.

И това не е, защото вие сте тъп, глупав и т.н. и не можете самичък да кажете какво ви има!

Когато хората са притеснени от здравословен проблем, изнервени или се чудят относно всякакви неща, те са склонни да забравят.

Отивайки на лекар с приятел или роднина е много добър начин да кажете всичко на доктора с помощта на своя близък, без да се притеснявате, че нещо може да ви убегне.

След като научихте тези няколко лесни трика сте много по-добре запознати с процеса по прегледи и визити на медицински лица.

Щом нещо е свързано със здравето ви и пряко засяга вашия живот, без значение какво е то – не е срамно!

Отидете и кажете какво ви има, а вашият лекар ще ви посъветва как е най-добре да постъпите в дадената ситуация!