В студените зимни месеци това, от което всеки иска да се предпази, са грипът и настинката.

Хората имат различни методи за справяне с този проблем, някои използват бабини лекове като горещи душове, ядене на чесън и т.н., други спортуват активно и се хранят здравословно, а трети потискат симптомите с антибиотици.

Вашият лекар, разбира се, ще ви препоръча да се ваксинирате срещу грип. Но противогрипната ваксина дава резултат само в 23 на сто от случаите или иначе казано, всеки 5-ти ваксиниран не успява да се разболее.

Днес ще ви представим няколко алтернативни начина на профилактика и лечение, които не изискват скъпи антибиотици и лекарства със странични ефекти.

Тези няколко метода ще ви помогнат да се справите с проблема, ако вече го имате, а ако не, бъдете сигурни, че ще сте много по-добре предпазени от грип!

Доктор Лий от Американския колеж на лекарите даде наскоро интервю по темата, а ние  го синтезирахме, така че да бъде удобно и полезно на вас, читателите.

  1. Противогрипна ваксина

Въпреки нещата, които казахме за нея, няма как да се отрече, че тази ваксина помага. Дали ще ви удари грип, ако сте ваксинирани или не – Божа работа, но макар и 23%, все пак можете да опитате, все пак ваксината е по-добра алтернатива от хапчетата и антибиотиците.

  1. Вземете малко свеж въздух

Излезте от работа през обедната почивка, за да подишате малко чист въздух, вместо да седите пред бюрото или да пушите с колеги.

Освен това, ако е слънчев ден ще успеете да синтезирате и малко витамин D, който както вече знаете, е безкрайно полезен и незаменим за нашия организъм.

Това, което едва ли знаете е, че хората с по-ниски нива на витамин D са много по-предразположени към респираторни инфекции.

Излезте, разтъпчете се, дайте на мозъка си нужната му почивка и на тялото си нужните му витамини.

  1. Мийте често ръцете си

Това е част от здравни съвети спадащи към категория „стара школа” и „бабини лекове”, но за сметка на това е изключително просто правило, което помага и то не само срещу грипове и настинки, а и срещу много по-опасни заболявания!

Това е най-ефективният метод за премахване на бактериите от нашите ръце. Просто не можете да си представите колко микроби има на работното ви място или дори по клавиатурата, чиито копчета натискате в момента!

  1. Задръжте дъха си

Насилствените респираторни действия като кашлица и кихане играят ключова роля в прехвърлянето на респираторни заболявания.

Учени от университета в Масачузетц съветват когато видите човек, който се е изкашлял или кихнал преди малко, да се обърнете на другата страна и да задържите дъха си за около 10-15 секунди.

Така ще спрете нахлуването на дебнещите в атмосферата микроби и ще се предпазите от евентуално заразяване.

  1. Пазете носа си топъл

Скорошно проучване доказва, че е добре да се носи шал, който обхваща и зоната около носа през зимните месеци.

Запазвайки носа си топъл ще помогнете на тялото си да изгради по-силен имунитет.

  1. Избягвайте прекомерната употреба на алкохол

Алкохолът може да компрометира имунната ви система. Имайте напредвид тези редове преди да решите, че отново е петък вечер и трябва да се полее подобаващо!