Заниманията във фитнес залата не само оформят фигурата ви, но и спомагат за укрепването на сърцето. Правилното натоварване на този орган го тренира, препятствайки бързото му износване.

Но неграмотното трениране е възможно да предизвика нарушения в работата на сърдечно-съдовата система. Как да тренирате, че да не навредите на сърцето?

Загрявка преди същинските спортни занимания

Една от опасните грешки по време на трениране е пропускането на загрявката. Но тя е от съществено значение за подготвяне на мускулите, органите и системите на организма за големи натоварвания. И сърцето не е изключение.

Загряващите упражнения повишават честотата на сърдечните съкращения и усилват кръвния поток.

Важно!

Много често новаците във фитнеса прегарят след първите занятия. Необходимо е постепенно увеличаване на натоварванията, като се започва със загряващите.

Отказ от твърде интензивни тренировки

За създаването на оптимално натоварване на сърцето правете предимно упражнения с малка и умерена интензивност. Желанието за бързо отслабване или за бързо покачване на мускулна маса може да мотивира човек да тренира с утроена сила.

Но постоянното неразумно напрягане на организма се отразява неблагоприятно на здравето на сърцето и на кръвоносните съдове. Честотата на сърдечните съкращения по време на физическо натоварване не трябва да надвишава 70-80% от максималната честота на пулса.

Максималната стойност на този показател се изчислява по формулата – 220 като се изважда възрастта на човека в години. 70-80% от максималната честота на пулса – това са стойностите на биене на сърцето, при които се изгарят мазнини.

Постепенно увеличаване на натоварването

Увеличаването на натоварването на сърдечно-съдовата система трябва да бъде постепенно. Не е необходимо веднага да се правят голямо количество упражнения. Това ще доведе до неконтролируемо ускоряване на честотата на пулса и до проблеми със сърцето.

Благодарение на постепенното увеличаване на натоварването, с течение на времето сърцето ще има по-големи възможности за тренировка. Но и в този случай упражненията трябва да се изпълняват технично без претоварване и с правилно дишане.

Важно!

Мускулно-тоничният синдром може да възникне при интензивни тренировки и претоварване на мускулната система.

Редувайте натоварванията

По време на тренировките във фитнес залата сърдечният мускул насочва големи количества кръв за обогатяване на мускулните влакна с кислород. За да не навреди тази дейност на сърцето, тренировката е необходимо да преминава с редуване на упражнения и паузи за почивка.

Контрол за запазване на здравето на сърцето

Допълнителното натоварване на сърцето, което то получава по време на заниманията във фитнес залата, увеличава честотата на съкращенията и обемът кръв, изпомпван от сърцето.

Редовните и правилно разпределените натоварвания тренират органа и в резултат сърдечният мускул по-бавно се износва. Но както и на всеки мускул, на сърцето му е необходимо време за адаптация и отдих.

Желанието за получаване на резултат чрез интензивни тренировки може да се отрази неблагоприятно на здравето на сърцето. За да бъдете сигурни, че с вашето здраве всичко е наред, е препоръчително да посетите лекар.

За профилактика на сърдечно-съдови заболявания е достатъчно да се правят контролни замервания на артериалното налягане, кардиограма, периодично да се дават кръвни проби за анализ за определяне на нивата на хемоглобина и на хормоните.

Колко често да правите това – ще ви посъветва лекаря.
За да не пропускате тревожните сигнали на вашето сърце, обръщайте внимание на това как се чувствате след тренировка във фитнес залата.