Може ли оралният секс да бъде опасен за жените?

Колкото и невероятно да звучи има няколко регистрирани случая предимно с бременни жени, които са завършили с венозна въздушна емболия (получава се, когато въздух навлезе в кръвообръщението и може да завърши със смърт). Оказва се, че по време на орална любов във вагината може да навлезе въздух. Когато въздушни мехурчета навлязат в кръвообръщението се причинява болка, възможно е увреждане на тъканите и в крайни случаи - смърт.

За първи път изследователите съобщават за случаи на венозна въздушна емболия след орален секс в списанието „Спешна медицина“ през 1993 г. като подчертават, че има минимална опасност това да се случи.

През 1998 г. статия, публикувана в медицинско списание, проследява данни на повече от 20 милиона бременни жени. Учените описват 18 случая на венозна емболия след орален секс, които завършват със смърт.

През 2007 г. подробен преглед на тези данни установява, че от 22 случая 19 са диагностицирани при бременни жени.

Интимни факти за жените

След като развенчахме митовете за дължината на мъжкия полов член да поговорим за размера на дамските интимни зони.

Според проучване в списание „Human Reproduction“, проведено през 2006 г. средната дължина на влагалището е около 6.2 см. Според проучването нормалните граници могат да варират между 4 см и 9,5 см. По време на раждане влагалището се разширява, като промени в структурата може да се забележат и в периода на менструалния цикъл.

Колко от вас достигат до оргазъм?

Според резултатите от проучване, публикувано в „Сексуалното здраве и поведение“ през 2010 г., около 85% от мъжете смятат, че партньорката им е достигнала до оргазъм последния път, когато са правили секс. След като стават ясни резултатите при дамите се оказва, че само 64% подкрепят посочените по-горе твърдения. Разликата между докладваните резултати е твърде голяма, за да се обясни с участието на няколко мъже, които са имали партньори от мъжки пол, което най-вероятно означава, че липсва сексуална комуникация.

Какво се случва с оргазмите при по-възрастните жени?

Добра новина! В същия доклад, публикуван в „Сексуалното здраве и поведение“, в който участват мъже и жени между 18 и 59 години, показва, че с напредването на възрастта дамите по-често получават оргазъм в сравнение с по-младите представителки на нежния пол.

Предизвикване на овулация

Всъщност при някои бозайници спермата може да предизвика овулация. Според изследване, публикувано през август 2012 г. в списание „PNAS“ спермата съдържа съединение, което може да предизвика освобождаване на яйцеклетката при животните, а моментът на овулация настъпва само когато бозайниците осъществяват сексуален контакт. Освен, че се обяснява как протича „индуцираната овулация“ тази тема повдига въпроси, свързани с фертилитета при хората, понеже същият протеин се съдържа и в човешката сперма. Учените търсят отговор на въпроса защо овулацията при жените протича по график, освен това не става ясно каква е причината за разликите между животните и хората.

В очакване?

Според изследване, проведено между 2006 и 2008 г., в което участват 13 500 представители на двата пола, около 27% от мъжете между 15 и 24 години не са осъществили сексуален контакт. По-рано през 2002 г. е проведено изследване, което показва близки резултати при 22% от същата възрастова група.

Около 29% от жените в същата възрастова група никога не са правили секс, в сравнение с 22%, от проучването през 2002 г.