Ако често ви се налага да пътувате в градския и в обществения транспорт – метро, автобуси, тролеи, трамваи или пък в маршрутки, ние ще ви подскажем няколко прости, но ефективни съвети как да не хванете грип в обществения транспорт.

Как да не се заразите с грип в градския транспорт – възможно най-елементарните съвети.

Общественият транспорт е затворено пространство с максимално струпване на граждани, именно там хората най-често се заразяват с грип и с настинки.

Особено рисковано е сега, когато броят на болните от калифорнийски грип или свински нараства мълниеносно и дори в някои области на страната е обявена грипна епидемия – училищата са затворени, а плановите операции се отлагат.

1. Избягвайте час-пик

Ако имате такава възможност, избягвайте използването на обществен транспорт в часовете пик. Именно през това време по линиите на градския транспорт се струпват най-много хора.

Но вероятно малко хора имат такава възможност, тъй като на почти ни се налага да ходим на работа рано сутрин, когато именно са часовете пик за градския транспорт.

2. Използвайте маска

Друго средство, което можете да използвате, за да не се заразите с грип в час пик в градския транспорт, това е маската срещу грип.

Не се притеснявайте от това, че носите маска, тъй като по време на епидемия много хора го правят. Помнете, че вашата безопасност и здраве са с предимство над обществото мнение.

Но не трябва да забравяте да сменяте маската на всеки 1-4 часа, препоръчително е обаче поне на 2 часа. Това време в повечето случаи е достатъчно, за да достигнете от спирката до вашия дом до тази в близост до работното ви място.

Не е нужно да носите навън маската, затова направо я изхвърлете, освен ако няма мъгла.

3. Носете ръкавици

Дръжките в превозните средства на обществения транспорт са преносители на бактерии. Вирусите остават активни на твърда повърхност в продължение на няколко денонощия.

Слагайте ръкавици, когато влизате в градския транспорт, макар и времето да е топло, поне докато болните от грип започнат да намаляват.

4. Дезинфекцирайте ръцете

След използване на обществения транспорт, когато отивате на работа или се връщате у дома, веднага измивайте или дезинфекцирайте ръцете.

Не докосвайте с неизмити ръце лицето си. Ръкавиците също трябва да се перат поне веднъж седмично, на температура поне 60-70 градуса.

5. Промивайте редовно за лигавицата на носа и на гърлото

В аптеките се продават много разтвори с морска вода. Преди да излезете навън, впръскайте по веднъж във всяка ноздра и 1-2 пъти в гърлото, по 2-3 пъти на ден.

Макар и да има друго мнение, че не трябва да се прекалява, тъй като се отмиват полезните бактерии.

6. Подправки

Когато пътувате в обществения транспорт, си вземете корен от джинджифил, който да дъвчете или ако нямате възможност и кора на цитрусов плод също е подходяща. Така унищожавате вирусите, които попадат в носоглътката.

7. Използвайте етерични масла

Носете със себе си кърпичка за нос, напоена с масла от лавандула, градински чай и ела. Когато някой киха или кашля до вас, си сложете кърпичката на носа.

Веществата, които се съдържат в тези масла са с антисептично действие и унищожават микробите.

Ако почувствате неразположение, си останете у дома и потърсете лекарска помощ.