Диетолозите и гастроентеролозите са убедени, че правилната закуска може да увеличи работоспособността с 30%, повишава се устойчивостта на стрес, подобрява се паметта и концентрацията на вниманието.

1. Сланина

Забавената обмяна на веществата е характерна за хора, пренебрегващи закуската и поставящи акцент върху късната вечеря.

Трябва да се има предвид, че грамотното меню предполага на закуската, на втората закуска и на обяда трябва да се падат 70% от дневния калориен прием.

Навярно сте чували, че сутрин може да се яде всичко, то ще се изгори до вечерта. Това е истина, дори плашещата сланина ще бъде изключително полезна, ако обаче се консумира с мярка.

Ако във фризера имате парче сланина, нарежете го и го сложете в хляба. Здравословната закуска ви е готова.

2. Мюсли

Най-важният момент е сутрешното хранене, тъй като то отключва метаболитните часовници.

През деня енергията се разходва равномерно, не възниква пристъп на глад, принуждаващ организма да икономисва ресурси и да отлага хранителни вещества в мастни депа.

Въпреки многобройните изследвания, доказващи вредата от готовите закуски, правилните мюсли са гаранция за бодрост минимум до обедната почивка.

За най-заетите и нетърпеливите оптималният вариант са именно мюслите, но залети с мляко. Предполага се, че мюслите трябва да са без мед и шоколад.

3. Полезни каши

Ако имате възможност да се погрижите за закуската от вечерта или да отделите за приготвянето ѝ 15 ваши скъпоценни минути, то е добре да обърнете внимание на елдата.

Прекрасно ще бъде, ако се редува с овесени ядки и кафяв ориз.

Препоръчително е да имате минимум 4 варианта за закуска за делничните дни. Това ще ви позволи да избегнете еднообразието и нездравословните междинни хранения със сандвичи с масло и колбаси.

4. Извара

В този млечен продукт могат спокойно да се слагат плодове и зеленчуци – всичко, което ви харесва. Не се страхувайте от излишна калоричност – допълнителната енергия ще бъде разходвана още по пътя към дома.

Ако изварата ви се струва суха, то вместо сметана добавете кисело мляко, но с по-ниска масленост – 2-3%. Това са 3% мазнини вместо 30-40%.

5. Омлет

Трябва ви едно яйце, а на още 2 само белтъците – излишните жълтъци дамите могат да използват за маски. Съединете едното цяло яйце с 2 белтъка, а след това включете фантазията си.

Можете да разбиете тази смес с мляко, или да сложете в тигана всякакви зеленчуци.

6. Бульон

Макар и в България сутрин да не е прието, леката овощна супа с месен бульон, но без картофи, ще ви засити много добре на закуска. Добре е да добавите в него обелен морков и малко магданоз.

Течните ястия са засищащи, те сгряват, възстановяват водния баланс, от който зависят нивата на артериалното налягане. Така че, ако нямате нищо под ръка, е най-добре да закусите с бульон.

7. Сандвич

Запомнете, че – белият хляб, кравето масло, сирене, шунка, наденица и другите видове колбаси и деликатеси не са за предпочитане за закуска.

А може и трябва хлябът за сандвича да бъде пълнозърнест, тоест от небелено брашно, парче риба или пилешко, домати, краставици, маруля. Правилният сандвич може да бъде конкуренция на пълноценното хранене.

Също така имайте предвид, че чашата кафе и бисквити – това не е закуска. Дори набързо изядената нормална храна е по-добре от нейното отсъствие.