Има много добри страни в една дългосрочна и пълноценна връзка. Изследванията показват, че щастливите двойки имат по-добро здраве и общо благосъстояние, отколкото техните единични или разведени връстници. В крайна сметка един любящ партньор може да предложи общуване, комфорт, физическа и емоционална подкрепа, когато имате нужда.

Но след години съвместен живот е напълно нормално да се почувствате по-скоро като съквартирант, отколкото като половинка. С течение на времето може да се отчуждите, независимо дали причината се дължи на работата, децата или просто искрата между вас е угаснала. Ако сте изпаднали в рутина, експерти предлагат да приложите 20 начина, които ще ви помогнат отново да откриете пътя си един към друг.

Докосвайте се по-често

Уенди Уолш е клиничен психолог и основателка на „AskALoveGuru. com“ (сайт, в който клиентите могат да потърсят помощ от терапевт). Според Уолш „Хората, които отдавна са заедно не се докосват достатъчно, а допира на друго тяло води до прилив на мозъчни химикали, които помагат да се повиши желанието за интимен контакт.“

„Помислете колко често вие и вашият партньор се докосвате през деня. Ако си разменяте една бърза целувка преди или след работа положете повече усилия“, казва Уолш. Тя цитира изследване, в което участниците се прегръщат в продължение на 20 секунди. Резултатите показват, че това води до значително отделяне на окситоцин.

Според нея: „Повечето семейни двойки се прегръщат в продължение на 3 секунди. Аз съветвам клиентите си да увеличат прегръдките и продължителността им от два до три пъти на ден. Колкото и странно да звучи те променят вашата биохимия и това ще ви накара по-често да търсите близостта на партньора си.“

Спете близо един до друг

Причината отново е прилив на химикали в мозъка, което е резултат от физически контакт.  Независимо дали заспивате прегърнати, или само докосвате пръстите на краката си, това ще подобри взаимоотношенията ви.

През 2014 г., по време на „Международния фестивал на науката в Единбург“ е представено проучване, според което двойките, които спят по-близо един до друг имат по-добри отношения. „Разбира се, ние не можем да твърдим със сигурност, че причината за по-голяма сплотеност се дължи на докосването, когато спите, но защо просто не опитате да се доближите и ще видим дали това помага?“, казва Уолш.

Намалете употребата на електронни устройства, когато сте в спалнята

„Ако сте въвели технологиите в семейната ви спалня сега е моментът да се отървете от тях“, казва Уолш. „Нищо не убива комуникацията по-бързо, отколкото употребата на мобилни телефони. Независимо дали се приготвяте за лягане, или вечеряте оставете мобилните си телефони.“

През 2014 г. в Университета „Бригъм Йънг“ е направено проучване, в което участват хетеросексуални жени. Около 70% от тях смятат, че смартфоните и останалите електронни устройства пречат на интимните контакти.

Уолш препоръчва да поговорите с партньора си и заедно да решите дали трябва да премахнете поне временно електронните устройства от спалнята и трапезарията си. „Ако липсва взаимно съгласие няма да получите вниманието, от което се нуждаете. В случай че решите да приложите този метод, подходът към половинката ви е от изключително значение. Не взимайте самостоятелно това решение, понеже може да доведе до раздразнение и дори отчуждение.“