Сусамът (Sesamum Indicum) е сред най-старите култивирани растения в света. Ползите от сусамовите семена са открити и използвани преди повече от 5000 години. Полезните им свойства се дължат на изключително високото съдържание на калций и магнезий. Предполага се, че са част от най-мощните лечебни храни, които се употребяват и днес.

Всъщност историята показва, че преди повече от 3600 години сусамът се е използвал като лекарство в Египет. За употребата му като ценен медикамент сочат египетските свитъци на Еберс.

През последните двадесет години са проведени редица изследвания, които показват благоприятните свойства на сусамово семе и неговите компоненти. Описани са повече от три дузини документирани терапевтични свойства, а по-долу ще прочетете кои са най-изненадващите от тях.

Помага при лечение на диабет

Изследване, публикувано през 2011 г. в „Clinical Nutrition“ показва, че сусамово масло подобрява ефективността на лекарството „Глибенкламид“ при пациенти с диабет тип 2.

Друго проучване върху ефекта на сусамово масло при диабетици, публикувано през 2006 г. в списанието „Medicinal Foods“ показва, че то помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на глюкозата.

Понижава високото кръвно налягане

През 2006 г. в Йейл е проведено изследване, отпечатано във вестник „Biological Medicine“. Резултатите показват, че сусамовото масло има благоприятен ефект при пациенти с хипертония. Ако замените хранителни масла със сусамово това ще ви помогне да понижите кръвното налягане до нормалните граници. Изследването показва, че се наблюдава понижаване на опасността от липидната пероксидация (гранясване) и антиоксидантен статус. Едно от съединенията на сусамовото семе има антихипертензивен ефект (лекарства, които се предписват за лечение на високо кръвно налягане). Според изследване, проведено върху хипертензивни плъхове пептидите действат като инхибитори на ангиотензин I-конвертиращия ензим.

Предотвратява развитието на гингивит и зъбна плака

В продължение на хиляди години маслото от сусамовото семе се е използвало за дентално здраве в традиционната индийска медицина по-известна като Аюрведа. Този процес е наричан „издърпване с масло“. Методът на изпълнение включва плъзгане на сусамово масло в устата при определена продължителност. Още тогава е доказано, че маслото предотвратява разпадането на зъбите, халитоза, кървене на венците, сухота в гърлото, освен това укрепва зъбите, венците и челюстта. Клиничните изследвания потвърждават, че действието му може да се сравни с това на хлорхексидин, който се използва за понижаване на зъбната плака и лечение на възпалени венци.

Множествена склероза (МС)

В животинския модел на множествената склероза, известен като експериментален автоимунен енцефаломиелит, сусаменото масло предпазва мишките от развитие на болестта, чрез намаляване на IFN-гама секреция, която е ключов фактор за поява на автоимунно възпаление и травми на нервната система. Изследванията показват, че сусамовото масло помага при болестта на Хънтингтън.

Предпазва от увреждане на бъбреците

Изследвания върху плъхове показват, че сусамовото масло предпазва от увреждане на бъбреците в резултат от употребата на антибиотици като гентамицин.

Предотвратява атеросклероза и симптоми на депресия

Учените провеждат изследвания с мишки, според резултатите сусамовото масло предотвратява образуването на атеросклеротични лезии. Причината за това се дължи на естествените антиоксиданти и противовъзпалителни лигнани, известни като сезамол, които се съдържат в сусамовото семе. Изследователите доказват, че сезамолът притежава редица фармакологични активни свойства, които допринасят за подобряване на сърдечносъдовото здраве. Друго изследване върху мишки показва, че сезамолът помага за понижаване на нивото на оксидативния стрес, като предпазва от депресия.

Защитава от увреждане на ДНК и рак

Сезамолът има силни защитни свойства срещу гама радиацията, която е отговорна за увреждането на ДНК. Изследванията, проведени върху мишки показват понижаване на смъртността и предотвратяване на уврежданията върху червата и далака. Учените сравняват резултатите с друг мощен антиоксидант – мелатонин. Резултатите показват, че сезамолът е 20 пъти по-ефективен в борбата със свободните радикали, освен това сусамът съдържа сезамин, който има противораков ефект.