Тютюнопушенето и без жената да е бременна влошава здравословното състояние, а при очакване на бебе вреди на двама души – на майката и на бебето.

Цигареният дим влияе на здравето на детето преди, по време и след появата му на бял свят.

Никотинът, веществото, което предизвиква привикване в цигарите, въглероден оксид и още множество други отрови, които се вдишват с дима, проникват в кръвообращението и попадат непосредствено в телцето на плода.

Множество изследвания доказват вредата от тютюнопушенето по време на бременност. Защо и най-важното как трябва да се откажем от този вреден навик, и какво да очакваме, когато се опитваме да ги спрем?

Причини, за да спрем цигарите при бременност

Тютюнопушенето при бременност:

 • Намалява количеството кислород, достъпно за майката и за растящото дете;
 • Ускорява честотата на сърдечните съкращения на плода, неговото сърце и без това функционира при повишено натоварване;
 • Увеличава се риска от спонтанен аборт и мъртво раждане;
 • Повишава се риска детето да се роди преждевременно и/или да се роди с ниско тегло;
 • Увеличава се опасността от развитие на дихателни нарушения при детето и на вродени дефекти;
 • Нараства заплахата от синдрома на внезапната детска смърт след раждането.

Колкото повече цигари пуши жената на ден, толкова по-голяма е вероятността, детето да получи подобни здравословни проблеми.

Няма безопасен брой цигари при бременност, това е голяма заблуда и то много вредна.

Как да спрем цигарите преди и по време на бременност

Ето няколко съвета, които ни помагат да се избавим от този вреден навик:

 • Да се избавим от всички цигари, включително и електронни и други приспособления за пушене;
 • Кибрити, запалки и пепелници трябва да се скрият някъде, по възможност по далеч;
 • Обявете своя дом за зона на непушачи;
 • Помолете близки и приятели, които пушат, да не го правят, когато с вас, а след пушене да си изплакват устата или по друг начин да си освежават дъха, за да не се усеща миризмата на цигари, когато говорят с вас;
 • Пийте по-малко напитки с кофеин – кафе, силни чайове, някои видове газирано: кофеинът може да стимулира желанието за пушене. Също употребата на алкохол трябва да се избягва, тъй като засилва желанието да запалим цигара, освен това е и вреден за детето.
 • Променете своите навици, свързани с тютюнопушенето. Ако сте пушили зад волана или когато сте били изнервени, опитайте да замените пушенето с други видове дейности.
 • Дръжте ментови бонбони или дъвка, желателно без захар, под ръка и използвайте моментите, когато ви се иска да пушите;
 • Останете активни, за да не мислите за цигари и да си помогнете за намаляване на напрежението – разхождайте се, тренирайте, четете книга или пробвайте ново хоби.
 • Търсете подкрепа сред другите – присъединете се към група за подкрепа или програма за спиране на цигарите, инсталирайте си приложение за спиране на цигарите, то ще ви помогне да не се отказвате;
 • Избягайте пушещи приятели или компании, дори ако всички пушат извън дома.

Заместител на никотин при бременност – можем ли да използваме

Никотиновите дъвки и лепенки освобождават никотин в кръвообращението на човек, който се опитва да спре цигарите.

Тези продукти могат да намалят симптомите на абстиненция и да намалят желанието за тютюнопушене при хора, които се опитват да спрат цигарите, но безопасността им не е проверена за бременни жени.

Потенциално това са опасни продукти, но няма точни данни. Препоръчва се те да се разглеждат като вариант за бременните, ако всички други немедикаментозни методи за спиране на цигарите са претърпели провал.

Какво да очакваме в периода на спиране на цигарите

Предимствата на отказа от тютюнопушене започват едва няколко дни след спиране на цигарите.

След като спрете цигарите, сърдечният ритъм на детето ще се върне към нормата и вероятността от дихателни нарушения след раждането ще намалее.

При опитите за спиране на цигарите са възможни симптоми на абстиненция, защото тялото е свикнало към никотина, това е веществото, което предизвиква пристрастяване от цигарите.

Абстиненцията се състои в силно желание за пушене, раздразнителност, силен глад, кашлица, така се изчистват белите дробове и бронхите, главоболие или затруднения с концентрацията.

Симптомите на абстиненция са временни, най-силни са през първите дни, но изчезват до около 2 седмици, тялото се избавя от зависимостта и свиква с новото положение.