Как да предпазим най-голямата жлеза в човешкото тяло

След края на карантината навярно много от нас са се чувствали отпаднали, почти изцяло са им липсвали сили и енергия.

Всички тези симптоми може би е ясно откъде произхождат, но не трябва да се подценяват. Защо черния дроб страда и как да възстановим неговата функция, след като близо 2 месеца трябва да сме в изолация?

Черният дроб е изключително важен орган, който изпълнява множество функции. Сред тях е много важна детоксикацията, премахването на токсичните вещества, които попадат в организма отвън или се образуват в него в резултат на жизнената дейност.

За един от най-опасните токсини правилно се смята амонякът. Това съединение се образува естествено в организма, например, при храносмилане на белтъчините от храната.

Черният дроб постоянно го неутрализира, благодарение на което много от нас, дори и не подозират за неговото съществуване.

Ако черният дроб обаче не се справя с неутрализирането на амоняка, последният се натрупва в организма, предизвиквайки нещо като отравяне и дори се засяга главният мозък – развива се чернодробна енцефалопатия.

Първи проявления на чернодробна енцефалопатия са:

 • Слабост, вялост и понасяне на по-малко физическо натоварване;
 • Намаляване на концентрацията и влошаване на паметта;
 • Раздразнителност и лошо настроение;
 • Дневна сънливост и безсъние през нощта;
 • Главоболие, световъртеж и шум в ушите.

Амонякът уврежда чернодробните клетки и те се заместват от нефункционалната фиброзна тъкан, която е без никаква полезна функция. Дейността на органа още повече се нарушава.

Порочният кръг се затваря и симптоматиката с течение на времето прогресира. Значително влошаване на състоянието е възможно за доста кратък период от време.

Сами можем да оценим вероятността от повишаване на нивата на амоняк в кръвта. За тази цел има специални тестове, които са и в онлайн форма, за концентрация и скорост на реакции.

По недобрите резултати от теста може да се направи преценка за повишаване на нивата на амоняк в кръвта, заради нарушение на функционирането на черния дроб.

Само 40 секунди, и ще получите ценна информация за своето здраве. Необходимо е обаче да се направи проверка, след като се обърнем към личния лекар, който да ни назначи стандартните профилактични изследвания, които ни се полагат по здравна каса.

От какво страда черният дроб

Какво може да повлияе неблагоприятно на най-голямата жлеза в човешкото тяло, и особено в периода, когато трябваше да си стоим у дома – до началото на май, преди да отворят парковете.

В този период на стрес много от нас промениха хранителните си режими, и това доведе до различни проблеми.

Неправилно хранене

През черния дроб минава всичко от храносмилането, тоест веществата, които са се абсорбирали в червата. Затова и качеството и количеството на храната пряко влияят на функционирането на органа.

 • Наднорменото количество животински мазнини е враг номер едно. Признайте си пред себе си, докато си бяхте през повечето време у дома, поръчвахте ли по-често пица, хамбургери, пържени картофи.
 • Всички захарни изделия, различните тестени, ориз и картофи съдържат прости въглехидрати, които организмът използва като бърз източник на енергия. Но когато си стоим у дома, тази енергия не може да се изразходва. Въглехидратите остават непотърсени. Черният дроб ги преработва в мазнини и ги отлага, включително и в собствените си клетки.

Лекарства и алкохол

Продължителното стоене у дома, особено когато навън времето беше хубаво, ни кара да се чувстваме тъжни и съответно да посягаме по-често към питиетата, а това натоварва черния дроб.

Не са малко хората, които по време на извънредното положение приемаха лекарства, които се отпускат без рецепта, за да могат уж да се предпазят от заразяване. Това също е удар по черния дроб.

Как да възстановим черния дроб след карантината

Черният дроб е с естествено свойство за регенерация. Може да се възстанови сам, ако увреждащият фактор е престанал да действа.

За подобряване чернодробната функция е важно следното:

 • Ограничаване на наситените мазнини;
 • Повишаване на физическата активност;
 • Намаляване на нивата на стрес;
 • Спиране на алкохола, включително и на леките спиртни напитки;
 • Преустановяване на приема на лекарства, които не са консултирани с личния лекар.