Обявена е нова епидемия от Ебола хеморагична треска в северозападната част на Република Конго, това обявени здравният министър на страната.

Висок леталитет се отчита при Ебола хеморагична треска

Докладвани са 4 смъртни случая. Националният институт на биомедицинските науки е информирал министъра, че направените тестове за Ебола от центъра на екваториалната провинция Мбандака, са положителни за опасната хеморагична треска.

Източната част на страната регистрира друг епидемичен взрив на хеморагичната треска, който отнема живота на 2280 души от август 2018 г. и трябваше това огнището на това заболяване да бъде обявено за ликвидирано на 25 юни.

За откриването на новото огнище на Ебола вируса в западната част на Демократична република Конго, близо до град Мбандака, в провинция Екватор, потвърди и генералният директор на СЗО.

Здравният министър на страната е докладвал за 6 случая, от които са на летален изход. Страната е на финалната фаза на епидемията от Ебола в своята източната част, а сега пламва и западната част на страната. Същевременно в страната е регистрирано и най-голямото огнище на морбили в света.

СЗО изпрати по спешност здравни работници в Конго

От СЗО вече са изпратили здравни работници в Мбандака, които да обезпечат мерките срещу надигащата се нова епидемия от Ебола. Това огнище ни напомня, че COVID-19 не е единствената заплаха за световното здравеопазване.

СЗО продължава да осъществява мониторинг и да реагира на множество здравни заплахи по света, заключи генералният директор на организацията.

Тези негови думи може би са провокирани от критиките, които отправи САЩ срещу СЗО и дори намеренията на страната, обявени от президента, да прекрати едностранно отношенията.

СЗО разчита на членския внос на държавите, които членуват в организацията, за съществуването си, а те се формират на базата на приноса в световния БВП.

Затова евентуално оттегляне на САЩ и спирането на плащането на членския внос от Вашингтон, би редуцирало съществено дейностите по опазване на здравето на гражданите в различни части на света.

Причина за реакцията на американския президент са подозренията, че СЗО е укривала данни за COVID-19, поради натиск от страна на КНР.