Парацетамолът действа, а обтриване със спирт или с алкохол само влошава състоянието. Какво може още и какво не трябва да се прави при повишена температура?

Кога трябва да се сваля висока температура

Смята се, че температурата трябва да се сваля, когато е достигнала до 38,5 градуса. Но сред учените това твърдение или по-скоро препоръка е повод за спорове.

Едни казват, че треската е естествена реакция на организма, която помага в борбата с инфекцията. Други твърдят, че всяка повишена температура носи на тялото повече вреда, отколкото полза.

В ръководствата за възрастни се посочва, че температурата, стига да не е много висока, не трябва да се сваля.

Педиатрите обаче съветват борбата с треската да започне и при температура под 38,5 градуса, ако детето не се чувства добре.

Отделните ръководства определят това като желателна, но не и задължителна мярка. Лечението на треската не влияе на скоростта на оздравяване, а просто облекчава състоянието.

Как може да се свали висока температура

Отдих

Функционирането на мускулите само нагрява тялото още повече. Освен това организмът изразходва много енергия в борбата с инфекциите, когато си почива, така има повече сили.

По-леки дрехи

При треска тялото образува големи количества топлина, които трябва да се отделят някъде. Ако се облечете добре или се завиете с дебело одеяло, то така се създава парников ефект, което води до по-голямо нагряване.

С леките дрехи се изпарява потта, която отделя излишната топлина. Ако ви втриса, се завийте с одеяло, докато се сгреете.

Повече течности

Колкото по-висока е температурата, толкова повече потене и толкова по-голяма загуба на течности.

За обезводнения организъм е трудно да се бори с инфекциите и не може нормално да регулира температурата, затова трябва да се приемат течности. Пийте вода, чайове, както и домашни компоти, ако имате такива на разположение.

Също са подходящи и препаратите за орална рехидратация или спортни напитки, които попълват отделените с потта минерали. Напитките не трябва да са много горещи, в противен случай ще нагряват повече тялото.

Тези признаци показват, че имате нужда от повече течности:

  • Постоянна жажда;
  • Тъмножълта или силно миришеща урина;
  • Редки позиви за уриниране – по-малко от 4 пъти дневно;
  • Сухота в устата, устните и очите;
  • Слабост, световъртеж.

Малките деца с висока температура и обезводняване е възможно да плачат и без сълзи, а памперсите да не се подмокрят повече от 3 часа.

Топъл душ или вана

Водата трябва да е над 32 градуса – твърде студената вода предизвиква треперене, което още повече вдига телесната температура. Ако нямате термометър за вода, проверете температурата на обратната страна на дланта или на китката, трябва да е леко затоплена.

С този метод се подпомага охлаждане на тялото с вода, чиято температура е по-ниска от телесната. Не се опитвайте да си вземате душ, ако ви се вие свят. Увеличете температурата на водата, ако започнете да треперите.

Обтриване с влажна кърпа

Също може да се използва обикновена гъба за душ. Трябва да се обтрива цялото тяло в рамките на 30 минути – това понижава температурата с 1-2 часа.

Методът е ефективен в първите 30-60 минути., впоследствие температурата може отново да се повиши.

Някои лекари смятат, че този метод предизвиква допълнителен дискомфорт и може да доведе до треперене, което води до повишаване на телесната температура. Няма никакви данни, че студеният компрес на челото сваля температурата.

Как температурата НЕ трябва да се сваля

Разтриване със спирт и с оцет

Тези две вещества бързо се изпаряват от кожата, поради което телесната температура леко се понижава. Но рязкото охлаждане предизвиква треперене, което бързо загрява тялото. Освен това спиртът лесно прониква в кръвта, което при малки деца може да предизвика алкохолно отравяне.

Обтриване или обливане с много хладка или със студена вода

Студът кара повърхностните съдове да се свиват, поради което топлата кръв остава вътре в организма, така по никакъв начин не можете да свалите температурата.

Освен това тази процедура може да предизвика треперене, което вдига бързо температурата и се постига обратен ефект.