Може би е невъзможно да бъде намерен човек, който никога през живота си не се е целувал.

Психолозите твърдят, че целувките са неотменна част от живота на съвременния човек, те помагат за изразяването на емоции и за поддържане на добри отношения между хората. Но много хора, особено тези в юношеска възраст ги вълнува въпросът как правилно да се целуват.

Устните на всеки човек имат голямо количество нервни окончания, поради това дори и на приятелските целувки по бузата или така наречените родителски целувки по челото реагира главният мозък, сивото вещество на който отговаря за обработката на тази информация.

Според изследванията, децата, които са целувани малко от родители си в зряла възраст е възможно да развият комплекс за малоценност, тъй като те подсъзнателно се чувстват като недостойни да бъдат целувани.

В друго изследване се твърди, че в семействата, където съпрузите са си изградили навик да се целуват преди да отиват на работа, мъжете-шофьори по-рядко причиняват или попадат в катастрофи. А също и имат по-високи доходи от ергените и от тези, които не толкова често целуват жените си.

Въпреки, че хората се целуват един с друг от дълбока древност, за този процес няма никакви особени правила, затова изучаването на изкуството за целуването съвсем не е задължително. Най-важното е то да доставя удоволствие и на двамата партньори.

За това е достатъчно да се съблюдават елементарни хигиенни правила – отстраняване на неприятните миризми в устатата, грижа за устните, и също така не трябва да се агресивна настойчивост по време на този процес.

И все пак ако човек е неопитен в целуването той може да се придържа към следните правила, за да се чувства малко по-уверен в себе си по време на този процес, както и преди започването му.

Първият и много важен етап – това е отпускането – намерете удобно, усамотено място, където никой няма да ви безпокои. Пуснете си тиха музика, която ще ви помогне да се настроите на романтична вълна.

Въпреки това е добра идея да разберете каква музика предпочита вашата половинка, за да не предизвикате нейното или неговото раздразнение или психическо смущение.

Само не се надявайте, че ще можете да отгатнете нейните или неговите музикални предпочитания по външния или външния му вид. Също не забравяйте да намалите осветлението, за да предразполага обстановката към интимно общуване.

Вторият етап се състои в проучване и зрителен контакт, тоест поглеждате я/го в очите. Ако това нейно/ негово поведение не предизвиква протест и недоволство можете да продължите смело. Третият и последен етап е самата целувка.

Интересни факти за целувката

• Съществува отделна наука за целувките, която се нарича филематология.

• Продължителността на една целувка е средно от 20 секунди до 2 минути, но въпреки това не съществуват никакви норми – всичко зависи от желанието на партньорите и съпътстващите обстоятелства.

• По време на целувката в кръвта на човека се понижава нивото на кортизола – хормона на стреса, който се синтезира и освобождава от надбъбречните жлези и едновременно с това се покачва концентрацията на окситоцина – хормонът, отговарящ за чувството за любов, доверие и безопасност, синтезира се и се освобождава от хипофизата.

• Целувките са и начин за предпазване от кариес – по време на процеса се увеличава образуването на слюнка, която съдържа ензими, унищожаващи бактериите в устната кухина.