До сърдечен пристъп може да доведе както печално, така и радостно събитие, например победа на любимия спортен отбор.

Според швейцарски учени на сърдечния мускул могат да повлияят еднакво неблагоприятно както силните отрицателни, така и положителните емоции. Техният научен труд е публикуван в списанието European Heart Journal.

В този случай става дума за синдрома такоцубо, който се нарича още „синдром на разбитото сърце“, тъй като внезапното нарушение на функцията на сърдечния мускул обикновено възниква, поради адреналиновата буря, вследствие на мощен емоционален стрес, например смърт на любим човек.

Но изследователи от университета на Цюрих предполагат, че такъв ефект могат да предизвикат не тежки преживявания, а напротив щастливи.

През 2011-та година кардиолозите, работещи в университетската клиника към университета на Цюрих първи започнали да събират данни за пациенти със синдрома такоцубо от различни страни по света.

Анализирайки информацията за почти 2 хиляди такива пациенти от 9 страни, учените отделили 485 случая, при които емоционалният „спусък“ за развитие на синдрома бил известен.

В 96% от случаите това било печално събитието, например загуба на близък. Но в останалите 4% от случаите ставало въпрос за радостно събитие – сватба, раждане на внук, празнична изненада и дори победа на любимия спортен екип.

Изследователите нарекли това състояние „синдром на щастливото сърце“. Те подчертават, че за неговото съществуване е необходимо да знаят както лекарите от спешната помощ и от приемните отделения на болниците, така и пациентите.

По-рано учени от Абердин установили, че „синдромът на разбитото сърце“ /СРС/ не преминава самостоятелно и може да има бъдещи последствия, тоест времето не лекува всичко, както е прието да се смята.

А по-рано се смяташе, че СРС преминава от само себе си.

Синдромът на разбитото сърце – това са болки в сърцето, предизвикани от силен стрес, например, смърт на близък човек, и не преминават спонтанно и без последствия в продължение на няколко дни или седмици, както се смяташе по-рано.

Изследването, проведено от британски учени, показва, че нарушенията в работата на сърдечния мускул се запазват поне 4 месеца след прекарания стрес и продължават неблагоприятно да влияят на физическото и психическото състояние на човека.

Синдромът /другото негово название е „кардиомиопатия такоцубо“/ е бил за първи път описан в Япония през 1990-та година. Известно е, че най-често този синдром се наблюдава при жени.

Пациентите изпитват силни болки в гръдния кош, те са свързани с нарушения на функцията на лявата камера при липса на изразена коронарна недостатъчност.

Методи на лечение на това състояние поне до днес не съществуват. Смята се, че нормалната функция на сърдечния мускул се възстановява с течение на времето от само себе си без неблагоприятни последствия.

Но група специалисти под ръководството на Дейън Доусън в продължение на 4 месеца наблюдавали състоянието на 26 пациенти със „синдром на разбитото сърце“.

Учените установили, че въпреки нормалните резултати от ехокардиографията, състоянието на пациентите към края на наблюденията оставало далеч от нормите.

Хората се оплаквали, че трудно понасят физическите натоварвания и много от тях така и не успели да се върнат на работа.

По-детайлни изследвания показали, че 4 месеца след пристъпа в сърдечния мускул се запазват характерните аномалии, и неговите способности за съкращение остават значително по-ниски в сравнение с нормите.

И при такива пациенти вероятността от развитие на по-тежка дисфункция на сърцето е значителна.