Забравете за смятането на калории или за диетите. Бъдете по-добри към себе си и се постарайте най-накрая да престанете да се безпокоите за това, с което се храните.

Професорът от Сурейския университет във Великобритания Джейн Огден, специализиращ в психологията на здравословния начин на живот дава няколко препоръки по повод правилното хранене.

Тя вече 25 години изучава хранителното поведение и вижда колко неправилно постъпват хората и колко лесно всъщност е това да се промени.

1. Гладът още не е повод да похапнем

Здравословното хранене е не само поглъщане на правилните храни, но и правилното отношение към храненето. Храната играе много роли в живота ни – утешава ни, ако ни е тъжно или скучно, помага ни в общуването със самите себе си и с другите хора, и така нататък.

Но човек, който се храни правилно, яде само по една единствена причина – защото е гладен. Време е отново да усетите какво е всъщност да бъдете гладни.

Най-елементарният начин е да престанете с междинните хранения и да започнете да се храните строго по 3 пъти дневно, тоест пълноценна закуска, обяд и вечеря.

Тогава ще можете да усетите какво е това здравословно – да ядете, когато сте наистина гладни.

2. Правилото на 3-те минути

Никога не се поддавайте на застигналото ви непоносимо желание да похапнете шоколад – по-скоро имате нужда да се разсеете, да направите почивка или да се възнаградите след тежък ден.

Помнете, че удовлетворението на чувството за глад – това не е просто физиологичен процес, чиято цел е напълване на празния стомах.

Гладът всъщност в значителна степен зависи от психологическото ни състояние. Силното ни желание да похапнем продължава обикновено не повече от няколко минути.

Постарайте се да се разсеете за около 3 минути, например да поиграете на тетрис, и ще видите дали ще премине или ще продължите да желаете да изядете това блокче шоколад или сладкиша.

3. Представете си как ще се чувствате, когато изядете цял сладкиш

Добър начин да се противопоставите на изкушението – да си представите какво ще ви бъде, след като изядете тези няколко еклери или големият пакет чипс.

Чувството за вина, усещането, че сте преяли, обещанието повече никога така да не правите…

Дори можете и на живо може да си представите как черният ви дроб безуспешно се опитва да се справи със всички тези мазнини, и те се отлагат по корема и бедрата ви.

Ако успеете да „внедрите“ тези картинки в подсъзнанието, следващият път няма да пожелаете да останете дълго на съблазнителната витрина в сладкарницата.

4. Осъзнайте важността на добрия обяд

Как и къде ядете, има огромно значение. Необходимо да го правите на маса, а не на крак, пред компютъра или пред телевизора.

Сега е модерно да се казва, че няма време за обяд, но ако седнете и изядете нещо с пълна концентрация върху процеса на хранене, вашият мозък ще осъзнае, че е похапнал, и с лекота ще останете заситени до вечеря.

5. Спрете да се ориентирате по „звездите“ на кулинарните ТВ шоута

Демонизацията на някои групи продукти, като много вредни за здравето, също не води до нищо добро.

Забраненият сладък сок, и пълното изключване от менюто, например, сладкарски изделия ги превръща във фетиш, на който е трудно да се устои в момент на слабост.

Храната трябва да се възприема като източник на енергия и радост, а не на безпокойство и неувереност.