Половото въздържание сериозно влияе на мъжкото здраве. Този факт за някои е неоспорим, но така ли е всъщност? Този въпрос е вълнувал лекари от древни времена, и гърците първи въвеждат термина „спермотоксикоза”.

Мъжкият организъм при определени обстоятелства може да бъде отровен от собствената си семенна течност.

Как влияе на мъжкото здраве продължителното въздържание

Днес е доказано, че семенната течност не може да отрови мъжа. Но все пак за някои половото въздържание е вредно и може сериозно да повлияе на психологическото състояние, но нищо повече от това.

Има и някои предимства – в този случай рискът от заразяване с инфекциозни заболявания, които се предават по полов път, е минимален.

Хормоналният фон може да се промени, но не до такава степен, че да промени неговото поведение.

Преди се смяташе, че това как се чувства жената зависи от нейната полова активност. Агресивност, раздразнителност се обясняваха с изменения на хормоналния фон.

Тази версия не се потвърждава и много жени е възможно дълго време да изкарат без интимност и да не забележат каквито и да е промени.

Далеч не всички реагират еднакво на липсата на интимни ласки. За някои мъже е без значение, и липсата на подобен род контакти протича безболезнено.

Може да се говори само за психологическа компонента на проблема. Така например, може да се появи неувереност в собствените сили, чувство за ненужност, но липсата на отношения от интимен характер по никакъв начин не влияе на здравето.

Възможно ли е въздържанието да предизвика болести

За медицинските специалисти всичко по този въпрос е ясно. Но заблудата, че въздържанието може да стане причина за болести е доста разпространена сред обикновените хора.

Този мит следва да бъде развенчан, тъй като токсично въздействие на сперматозоиди и яйцеклетки върху организма не може да има.

Как и всички други клетки, и те имат продължителност на живот, след разрушаване се отделят от организма.

Ако на основата на въздържанието възникваха патологични изменения, то болести биха атакували хората, които трябва дълго време да прекарат без интимни ласки, а такива не са малко.

Това са военни, църковни служители, моряци, но съществува и друга страна на проблема.

Има мъже, при които нивото на тестостерона е високо, активен полов живот е необходим. Възможни са и психологически последствия от въздържанието – нарушение на еректилна функция, проблеми с репродуктивната функция.

Учените и до днес спорят относно възможността за разболяване от простатит, но мненията се разминават.

Средно мъжът спокойно може да издържи 1-2 месеца без интимни ласки, и на практика всеки нормален човек е в състояние да се справи със своите желания.

Въздържанието не води до различен род извращения, социално неприемливото сексуално привличане може да бъде свързано с психическото здраве. А самият факт на влияние на психиката не е доказан.

Още едно от твърденията, което се смята за признато от медицинската общност, се отнася до мастурбацията.

Преди няколко века това деяние се е смятало за сериозен грях, а църквата е подкрепяла и насаждала това мнение.

Днес е доказано, че мастурбацията не вреди на здравето, а само е своеобразна форма на полова активност.

Хората, които са склонни към самозадоволяване, са самотни, или този вид полова активност е допълнение към интимния живот и при нормални семейни двойки.

Интимни отношения

Често спортистите, особено когато трябва да се справят със съперници в сериозни състезания, смятат, че интимните отношения се отразяват негативно на резултатите.

Така смятаха дълго, дори и лекарите, и тази заблуда се вкорени, на спортистите бяха забранени всякакви интимни ласки.

Вече е доказано, че направените в миналото жертви са били напразни. Отношенията между партньорите не могат да повлияят на организма напразно, а напротив.

Повишава се общият тонус, хормоните стимулират неговата функция, повишава се настроението.

Има и категория болни, за които въздържанието е показно. Това са сърдечно-болните, хипертоници, страдащи от неврози.

След полов контакт мъжът винаги изпитва слабост, тъй като изразходва много енергия, през което време е възможно понижаване на имунния статус.

Често се повишава и кръвното налягане, затова мъжете на преклонна възраст трябва да се отнасят към този въпрос с разумна сдържаност.