Сърбеж в областта на перинеума е неприятен и срамен проблем, с който всеки може да се сблъска. Понякога причина за неговото възникване е нарушение на правилата за лична хигиена.

Често обаче симптома сигнализира за сериозно заболяване, при което е необходимо най-малкото да се направи консултация с личния лекар.

Сърбежът в интимната зона може да е признак на болест, която да повлияе на репродуктивната функция.

Какво предизвиква сърбеж в интимната област

1.Сърбеж при млечница

Млечница или кандидоза – това е заболяване, предизвикано от гъбички, които при норма обитават човешкия организъм.

Но при определени условия – микротравми на лигавицата, понижаване на имунитета, започват активно да се размножават, като се развиват неприятни симптоми.

Сред тях са не само сърбеж и парене, но и наличие на белезникави секрети с кисела миризма от влагалището или от главата на половия член.

За лечение на болестта се използват противогъбични препарати под формата на мехлеми или кремове, а също и свещи за влагалищно приложение.

2.Срамни въшки

Заболяването, предизвикано от тези микроорганизми, се нарича фтириоза или срамни въшки. Заразяването става чрез контакт с болен. В процеса на своята жизнена дейност въшката отделя различни раздразващи вещества, които предизвикват нетърпим сърбеж.

В областта на слабините се образуват ранички от чесане, на които се формира коричка. За лечение на педикулоза е необходимо пълно отстраняване на окосмяването и редовна обработка на увредената кожа с антисептични разтвори и заздравяващи мехлеми.

През последните няколко години това вече не е актуално – на мода са по-късите интимни прически, в резултат на което срамните въшки губят естествената си среда на обитание.

3.Сърбеж в интимната зона при алергичен дерматит

Алергичен дерматит – това е дерматологично заболяване, свързано с увреждане на кожата и образуване на болезнени обриви на нея.

Възниква при предразположение към алергични реакции при използване на определени миещи вещества, кремове или при носене на бельо от синтетични тъкани.

Сърбежът при алергичен дерматит е с постоянен характер. Сред другите разпространени симптоми са отоци и зачервяване на засегнатите участъци на кожата и лигавиците.

Лечението се провежда с използване на мехлеми на основата на кортикостероиди.

4.Венерически болести

Сърбежът в интимната област често може да бъде свързан с инфекции, които се предават при полов контакт.

Според статистическите данни, те са едни от най-честите причини за възникване на неприятни усещания в областта на половите органи.

Сред най-разпространените са:

  • Хламидиоза;
  • Микоплазмоза и уреяплазмоза;
  • Сифилис;
  • Генитален херпес;
  • Гонорея.

Обикновено половите инфекции се съпровождат също със секрети с неприятна миризма, болка и парене – сърбежът минава на втори план.

Лечението се провежда с отчитане на индивидуалните особености, обикновено за тази цел се използват антибиотици.

5.Сърбеж при дисбактериоза при жени

Влагалищната дисбактериоза /дисбиоза/ - това е патологично състояние, съпровождащо се с понижаване на количеството полезни микроорганизми.

На фона на това се обостря протичането на различни хронични болести, което създава допълнителни неприятни усещания.

Сърбежът при жените в този случай се съпровожда с образуване на обилни сиви или белезникави секрети с неприятна миризма на развалена риба, а също и поява на болки при полов акт.

Лечението на дисбиоза се съпровожда със специална диета, за възстановяване на баланса на влагалищната микрофлора се използват и различни препарати.

6.Нарушение на правилата за хигиена

Всеки ден ние се потим, на повърхността на кожата и на лигавиците се образуват секрети, които е необходимо да се отстранят.

При нарушение на правилата за лична хигиена и нередовна смяна на спалното бельо, може да се появи лек сърбеж.

Обикновено минава бързо след прием на душ, но в някои случаи неприятните симптоми могат да присъстват в продължение на няколко дни.

Сърбежът при жените също може да бъде свързан с несвоевременна смяна на тампон, превръзка или менструална чаша.

Профилактика на развитие на сърбеж в интимната област

Сърбежът в областта на слабините при мъжете и жените не е самостоятелно заболяване, но може да стане причина за психологически и физически дискомфорт.

Профилактиката се състои в спазването на прости препоръки:

  • Необходимо е ежедневно подмиване с използване на специални гелове за интимна хигиена;
  • При полов акт е добре да се използва презерватив;
  • Лечението на хронични и кожни венерически заболявания е необходимо да е своевременно.