Спадът на тестостерон може да бъде резултат на много неща, но освен всичко, това означава, че е много вероятно заболелият индивид да страда и от намалена сексуална активност.

„Неправилното тълкуване на „спад в хормона” е един от основните двигатели на масовото свръхизползване на тестостерон като странична добавка” – твърдят изследователи.

Най-новите открития предполагат, че понижената сексуална активност може да доведе и до спад в нивата на тестостерон при по-възрастните мъже.

Сред мъжете на възраст над 70 години се наблюдава спад на желанието за сексуална активност.

Дали заради напредналата възраст или чисто биологичните процеси на човека, науката няма ясен отговор, но това, върху което науката има поглед е, че мъжете на тази възраст отчитат и спад на основния мъжки хормон – тестостерон.

„Спадът в производството на тестостерон е по-вероятно да бъде резултатът, а не причината за сексуална дисфункция сред по-възрастните хора, които не страдат от репродуктивни заболявания и нарушениq” – твърдят учени.

„Широко разпространено е грешното тълкуване, че спадът на този тестостерон може да бъде повишен с друг тестостерен, произведен синтетично” – казаха изследователите.

А те също така добавиха – „В статията казваме тестостерон, да, в аптеката на опаковката пише отново тестостерон, но работата е там, че това не е едно и също нещо.”

„Има разлика от биохимичните процеси, които се извършват чрез единия и чрез другия тестостерон. И в двата случая си е хормон, с еднакъв състав и действие, но въпреки всичко, това което е в тялото и това, което идва по синтетичен път са две много различни понятия.”

Всъщност цялото това проучване е аномалия, защото не е редно при спад на тестостерона да спада и желанието за секс.

Изходните нива на хормоните не прогнозират спад на сексуалната функция, както и да бъде погледнато.

„Въпреки това, има силна връзка между намаляването производството на тестостерон и спада в сексуалната активност, поне в периода, докато траеше проучването.” – споделиха изследователите.

За всяко едно стандартно отклонение или всякакъв вид спад в производството на тестостерон от изходно ниво до последващи действия, съотношението за по-нататъшен спад на сексуалната активност е 1.23.

Спадът на тестостерон е удивително малък, отбелязват учените. Същата аномалия се наблюдава и при изследвания, свързани с нивата на естроген в женското и тяло и последващото сексуално желание.

Промените в нивата на тестостерона са изключително малки, за да се обясни намаляването на сексуалната активност и желание.” Тази тенденция заема ролята на едно добре проектирано плацебо – показват клиничните изследвания.

Странното е, че намаляването с между 75% и 80% се изисква като предпоставка, за да може един мъж в напреднала възраст да ограничи и желанието си за сексуален контакт, докато при мъжете на средна възраст, както и тези между 20 и 30 години, 50% спад в производството на тестостерон не указват никакво влияние върху сексуалното желание.

Въз основа на констанциите, най-добрият подход за лечение на сексуална дисфункция при мъжете в напреднала възраст, които не страдат от репродуктивни заболявания и смущения, е  да бъде оказано специално внимание върху други възможни заболявания, рефлектиращи върху сексуалната активност.

Или иначе казано – не е нужно отделният индивид да страда от заболяване, свързано с полова дисфункция, за да страда от такава.

„Просто има болести, които като страничен ефект рефлектират върху други системи, като половата например.” – добавиха изследователите.