Ново проучване на изследователи от Харвард, показва че, витамин D може да защити някои хора от рак на дебелото черво, като подсили имунната система срещу този вид туморни клетки.

Изследването, публикувано наскоро, разкрива за първи път връзката между витамин D и способността на имунната система да се предпази от рак.

Откритието е поредното доказателстlо, спадащо към нарастващия обем от проучвания, твърдящи, че не съществува друго вещество, като витамин D, което да бъде от толкова съществено значение за човешкия организъм.

Витамин D или по-известен като „слънчевия витамин”, е от огромно значение за нашия организъм, поради неговото важно действие в широка гама от биологични процеси, извършващи се в човешкия организъм.

Витаминът може да бъде набавен само чрез пряко излагане на слънчева светлина и същевременно ни предпазва от депресия, безсъние, рахит, рак и много други фатални заболявания.

„Хората с високо съдържание на витамин D в организма си са много по-малко податливи към какъвто и да било вид рак, особено към този, засягащ дебелото черво” – твърдят учени.

Ключът към толкова големия успех на витамин D се крие в това, че той стимулира т.нар. Т-клетки, които разпознават туморите и започват веднага да се борят с тях.

Истината е, че повечето хора, които не си правят профилактични изследвания редовно, разбират, че страдат от някакъв тип заболяване, чак когато то е в напреднал стадий.

Това е така, защото техните Т-клетки не се стимулират достатъчно често и в резултат на това, на организма му е много по-трудно да различи туморите и да предприеме мерки срещу тях.

Проучване, засягащо над 170 000 индивида в период от около 25-30 години, дава наскоро своите резултати.

В изследването кръвни проби са били взимани от всички участници, преди те да се разболеят от рак, а след като някои от тях са заболели от фаталната болест, тяхната кръв отново е била изследвана.

Резултатите са, че хората, които са с по-високо съдържание на витамин D в кръвта, са много по-малко уязвими към развитие на тумори из цялото тяло, особено в областта на дебелото черво.

Витамин D  е единственият витамин, който не можем да си набавим чрез храната, която приемаме или пък синтетично.

Този тъй важен витамин се синтезира в нашето тяло, когато то е изложено на пряка слънчева светлина, а позлите от синтеза на това вещество са меко казано огромни.

Витамин D ни предпазва от резки промени в настроението, депресия, заболявания, обхващащи опорно-двигателната система.

Не много известен факт е, че хората, които не се излагат пряко на слънчева светлина са много по-склонни от падане на имунната система, резки промени в настроението, депресия, а в отделни случаи – дори и самоубийство.

В някои от държавите на Скандинавския полуостров, където 6 месеца е ден и 6 месеца нощ, хората, решили да посегнат на живота си, са най-много, от което и да било друго място по света.

Причината – когато близо половин година не изгрява слънце, следователно и организмите на хората, населяващи това място, не могат да синтезират жизненоважния витамин D и стават склонни към всякакъв вид заболявания, а най-честият фатален изход е самоубийство.

Сега вече знаете, колко е важно това вещество за нашето тяло. Наясно сте защо някои страни са водещи по самоубийства и защо хората, които не се излагат на слънце са много по-изнервени, стресирани и агресивни, а също така и от какви болести, включително и рак, ни предпазва витамин D.

За това не се чудете, а щом видите приятен, макар и леко мразовит, слънчев следобед, просто излезте и се разходете. Дайте на тялото си нужното му, а то ще ви се отблагодари многократно!