Как можете да излъжете тялото си, за да се почувствате отпочинали без отпуск?

Психическа илюзия

Не е важно защо не сте успели да се измъкнете от ежедневието си. Отдихът е необходим за здравето и ако постоянно го пренебрегвате, то психиката ви ще започне да страда.

Раздразнението ще нараства, настроението ви ще стане перманентно депресивно – нямате да имате енергия за нищо, психическото напрежение ще пречи на добрия ви сън.

Недоспиването на свой ред предизвиква преумора и нервни сривове на работа и у дома. В такова състояние може да се наруши защитната функция на имунитета, увеличава вероятността да се разболеете от настинка или грип.

Психолозите отбелязват, че човек може да излъже психиката си и да настрои организма си за отдих е възможно и без прекъсване на работа.

Психиката ни работа на принципа – стимул-реакция. Например, стимули като постоянно вибриращ мобилен телефон, заради дошлите съобщения, се асоциират с работа.

А мекият миришещ на свежо памучен халат, плисъка на вода и тихата обстановка могат да се асоциират с почивка.

Затова, за да си отдъхнете, без да отивате никъде, можете да създадете за психиката си стимули от всякакъв вид за почивка – и реакцията няма да ви остави да чакате дълго.

Но такова самозалъгване изисква комплексен подход, в противен случай ще победят стресът и умората.

Лично време

Леко разтърсване за изморения организъм може да стане кратко пътуване, например до вашата или на някой приятел вилата или до близкия град.

Ако имате възможност можете да си вземете 1 почивен ден преди уикенда, за да можете да отложите задачите си за 3 дни и да не мислите за нищо.

Въпреки това е важно да се прекалява с развлеченията, да осигурите достатъчно време за сън и да се разхождате повече.

Можете да изберете някой добър спа хотел или по-добре да отидете до вилата или пък да посетите родителите си, ако те живеят в друг град и там да си направите спа програма по собствен вкус, да се разхождате на чист въздух или пък да пояздите.

Конната езда е силен антидепресант, ободрява тялото и духа, зарежда с енергия.

Да излезете от състоянието на цайтнот и да се потопите в атмосферата на отдиха помагат всякакви занятия, които на първо място ни носят радост, а на второ място не изискват полагането на големи усилия.

За подсилване на организма и за зареждане с енергия помагат масажите, сауната или просто ваната с морска сол, най-икономичният вариант.

Освен това можете да прекарвате времето си полезно, например да отидете на някой от закритите басейни или някъде на минерални бани, като у нас те са доста разпространени.

Програма за реабилитация

Тези, които работят дълго време без отпуск, е най-добре да си организират комплексна програма за реабилитация. Като можете да я осъществите в рамките на 3-4 седмици, съчетавайки я с работа.

В такъв случай експертите препоръчват да включим в програмата, макар и минимални, физически натоварвания. А ако ви е трудно можете да започнете с физзарядка в леглото.

Например като се събудите, лежейки в леглото, размърдайте първо пръстите на краката, след това стъпалата, след това свийте коленете. Ще започнете постепенно да усещате сила и бодрост. Седнете на леглото и продължете с упражненията.