Бързо отслабване, без да се лишавате от любимите си ястия и храни – реалност, за която непременно трябва да узнаете. Простата схема на хранене с 2 разтоварващи дни твори чудеса.

Вие не само се отървавате от наднорменото тегло, но и подобрявате здравословното си състояние.

Отслабване, без да се лишавате от никакви любими храни и ястия, е мечта на може би всички хора с наднормено тегло, които са сблъсквали с всички трудности в процеса на отслабване.

За съжаление, колкото и да се стараем да надхитрим своя организъм физиологията си казва своето. Отслабването е възможно само тогава, когато употребявате по-малко, отколкото разходвате. Това е прост и същевременно „железен“ закон, който е невъзможно да бъде заобиколен.

Бързото отслабване е вредно за здравето. „Колкото по-бавно вървиш, толкова по-далеч ще стигнеш.“ – гласи първото правило в диетологията.

2 разтоварващи дни и 5 „обикновени“

Не можете да се лишите от любимото ви руло „Стефани“ и печено месо? Тогава ще ви бъде интересна диетата, която е измислена от френския журналист Майкъл Мозли.

В един от своите филми за здравословно хранене Майкъл заедно с учени и лекари разисквал въпроса за взаимовръзката между режима на хранене и дълголетието. Всички се съгласили, че за удължаване на живота периодично трябва да се гладува.

Идеята за ограничаване на калоричността на хранителния режим не е нова. Експериментите върху лабораторни животни показват, че намаляването на калоричността на храненето с 30% може да увеличи продължителността на живота им с 15-20%.

Като техните организми в по-малка степен са изложени на хронични заболявания и естествено на затлъстяване.
Основавайки се на тази информация Майкъл Мозли създал много проста, но ефективна диета, същността на която се свежда до това, че 5 дни в седмицата човек яде както обикновено, но 2 пъти седмично ограничава калоричността на порциона до 500-600 калории дневно.

Как се прави това?

Избирате 2 дни в седмицата – подред или разбъркано, когато калоричността на приетата през деня храна ще съставлява 500 килокалории, ако сте жена и 600, ако сте мъж.

За много хора тази схема е много привлекателна, тъй като през останалите 5 дни можете да не се отказвате от нищо. Но и в разтоварващите дни по отношение на избора на храни няма никакви ограничения. Най-важното е да не се прескочи лимитът от калории.

Най-идеалният вариант ще бъде, ако в разтоварващите дни се ограничите само до 1-2 хранения. Ефектът ще бъде по-слаб, ако разпределите 500-600 килокалории на 3-4 приема. Най-добре е да закусвате с 300 килокалории и да вечеряте също с толкова.

По време на разтоварващите дни следва да изпивате големи количества вода и билков чай. Добре е да се откаже от кофеина през тези дни. В денонощието трябва да има минимум 12 часа, в които не употребявате храна.

Системата 5/2 е много проста и достъпна абсолютно за всички. Много скоро ще почувствате не само справяне с излишните килограми, но и съществено подобряване на здравословното състояние.

За съжаление, единственият недостатък на тази схема на хранене е силата на волята, която следва да се прояви по време на разтоварващите дни.

За тази цел можете да си помогнете по следния начин – когато почувствате пристъп на глад веднага изпивате бавно 1 чаша вода. Много е важно да я изпиете бавно, тъй като ако го направите бързо ще натоварите бъбреците.