Възхищаваме се на хора, които във всякакви ситуации успяват да запазят спокойствие, душевно равновесие и самообладание.

Определяме това като мъдрост и се надяваме някога и ние да си позволим да направим така в трудна ситуация.

Много зависи от умението да се избягват някои модели на поведение, които ни пречат да бъдем щастливи и да се развиваме.

Нещата, които умните никога НЕ правят

1.Не позволяват някой да им развали настроението

Ако самооценката и настроението зависят от това как изглеждаме на фона на другите, това означава, че щастието не ни принадлежи. Когато умните хора се радват на своите успехи, те не позволяват на мненията и заслугите на другите, да им развалят преживяването.

Не е важно какво мислят и правят другите. Това по никакъв начин не влияе на мнението ни за нас самите. Към каквато и да е гледна точка да се придържат околните в конкретния момент, тя винаги е субективна и не отразява реалното положение на нещата.

2.Не забравят

Емоционално грамотните хора лесно прощават обида, но това не означава, че те забравят за нея. Прошката предполага, че пропускаме неприятната ситуация и продължаваме напред. Но това не означава, че този, който ни е обидил ще получи втори шанс.

Умните хора не изпитват желание да носят отговорност за последствията от чужди грешки, затова те първо прощават, а след това вземат мерки, за да се предпазят от подобни ситуации в бъдеще.

3.НЕ тръгват с нож срещу танк

Не тръгват с нож срещу танк, защото идва нов ден и нова битка. В конфликтна ситуация често губим контрол над емоциите и през глава се хвърляме в словесната, а понякога и физическа битка, в която сме обречени на провал.

Този, който знае как да разбира емоциите си и да се управлява, може да оцени кога трябва да настоява на своето и в какви битки може да участва.

4.Не преследват измислени идеали

Емоционално зрелите хора не залагат всичко за постигане на недостижим идеал, защото знаят, че такъв не съществува. В стремежа си към абсолютно съвършенство, винаги ще изпитваме разочарование.

В крайна сметка стигаме до извода, че не сме могли да постигнем желаното и ще започнем да се ядосваме на себе си за нещата, които не сме успели да направим, за да ни доведат до желаното.

5.Не живеят в миналото

Обикновено поражението е резултат от риск и опит за постигане на нещо, до което трудно можем да се доберем.

Умните хора знаят, че успехът до голяма степен зависи от умението да губим. Но това едва ли е възможно, ако допускаме старите грешки. Когато живеем в миналото, то става наше настояще и ни лишава от бъдеще.

6.Не се концентрират върху проблемите

Емоционалното състояние пряко зависи от това, за което мислим. Когато изцяло се съсредоточаваме върху текущите проблеми, тогава стресът нараства още повече.

Умните и емоционално грамотни хора знаят, че е необходимо да мислят не за самите проблеми, а за начините за тяхното разрешаване.

7.Не общуват с мрънкащи и негативни хора

Хората, които обичат да мрънкат и да се оплакват безкрайно, изключително много натоварват този, който ги слуша.

За да се чувстват по-добре, те имат нужда от състрадателни слушатели, които ги съжаляват.

От такива е по-добре да се стои надалече, в противен случай ще ни потопят в своя негативизъм.

Най-добрият начин да бъде спрян потокът от негативни мисли, е да попитате мрънкащият събеседник кога смята да изготви план за излизане от проблемите.

Мрънкащият или ще замълчи, защото по никакъв начин не смята да ги решава, или ще опита наистина да започне да разсъждава по-конструктивно.

8.Не мислят зло никому

Негативните емоции, които изпитваме, когато се ядосваме, това е реакция на стрес. Когато нещо ни заплашва, такова поведение е необходимо за оцеляване. Но когато всичко вече е зад гърба ни, затаената обида само и единствено ще ни навреди.

С времето това може да се отрази неблагоприятно на здравето. Да задържаш злото, това означава да си в постоянен стрес, а умните хора се стараят с всички сили да избягват това.