Кедровото мляко е продукт, който се получава от преработката на ядивното ядро на кедровата ядка. Отличава се с невероятно приятен аромат и е изключително полезен за кожата.

Кедрово мляко за здраве и красота – как да го използваме?

Какъв е съставът му?

Състои се от белтъци – 35%, мазнини – около 1-2%, вода – не повече от 9.2%.

Протеините в състава на кедровите ядки на 95% се усвояват от организма на човека и превишават аминокиселинния състав и хранителната стойност на бобовите и зърнените култури, а също и на повечето белтъци от животински произход, които се съдържат в яйцата, рибата, млякото, месото и т.н.

От 19-те аминокиселини, които влизат в състава на кедровото мляко, самостоятелно човешкият организъм не образува 13. Особено в кедровото мляко се съдържат такива аминокиселини като аргинин, лизин, метионин, които са необходими на човек за нормалното функциониране на метаболизма и подобряване на кръвообращението, за развитието на жизненоважни системи на човешкия организъм и за повишаване на съпротивляемостта на организма.

Витамини

Също в състава на кедровото мляко присъстват и множество витамини като от групата на А и Е, и от В.

Витамините В1, В2, В3 влизащи в състава на млякото отговарят за нервната, ендокринната, храносмилателната, кръвоносната, а също и за имунната система, също така влияят на състоянието на ноктите, на косата и на кожата.

Каква е ползата от кедровото мляко?

1. За мъжете – полезно е с това, че в него се съдържа огромно количество витамин Е, аминокиселини, които усилват потенцията, този продукт е също полезен за мъжете, които имат проблем с нарушена еректилна функция.

2. За бременните, децата и кърмещите майки кедровото мляко е изключително полезно, поради влизащите в неговия състав многобройни аминокиселини, витамини и микро- и макроелементи.

За децата кедровото мляко е голяма биологична стойност, влияеща на растящия детски организъм. За бременните благотворно влияние оказва върху процеса на вътреутробното развитие на човешкия ембрион, на растежа и формирането на вече родилото се дете.

За кърмещите майки кедровото масло играе огромна роля в генетичните процеси, които влияят на развитието на бебето, а също способстват за усилване на лактацията.

3. Полезно е при заболявания на храносмилателната система, често се използва като профилактично средство срещу киселини, язва на стомаха, повишена киселинност и гастрит.

4. Привежда артериалното налягане в норма понижава нивата на холестерола в организма, и което не е маловажно, понижава риска от образуване на тромби в кръвта, нормализира се сърдечният ритъм и се възстановява сърдечният мускул.

5. Полезно е редовно да се приема при заболявания на щитовидната жлеза, отделителната система и при заболявания на кожата;

6. За профилактика на лечение на нервната система и нервните разстройства е отличен източник, способстващ за понижаване на възбудимостта на нервната система, поради което кедровото мляко помага срещу главоболие, безсъние, неврози, раздразненост, а също и срещу психоемоционално натоварване.

Как да си направите кедрово мляко?

За приготвянето му ще трябват само – кедрови ядки и преварена вода.
Блендерът се зарежда с кедрови ядки, да се смелят, след това се добавят 2 супени лъжици на 180-200 мл вряла вода. След това се добавя студена преварена вода – около 30 мл, след това се залива с останалата вода и се разбива още веднъж.
След всичко това кедровото мляко е готово, остава само да се прецеди и може да се добави щипка канела или мед на вкус.