В медицинската практика съществуват погранични заболявания и патологии, с лечението на които се занимават различни медицински специалисти - зъболекари и лекари.

Формирането на радикуларна – около корена, одонтогенна – заради зъб, киста в максиларния синус е един от тези случаи.

Лечението на зъбна киста в максиларния синус може да се проведе както от зъболекар, така и от специалист отоларинголог.

Киста на максиларния синус – как сигнализира за себе си

Корените на кътниците на горната челюст е възможно да навлизат в кухината на максиларния синус. Това не е аномалия или патология, а особеност, която създава предразположеност към формиране на зъбни инфекции в синусите.

В научното списание Medicina Oral, Patologia Oral y Curigia Bucal бяха публикувани резултати от изследвания, в рамките на които се установява, че когато корен на кътник навлиза в синусите вероятността от формиране на киста в горната челюст е над 80%.

Как се появява киста в синусите

Механизмът за развитие на радикуларни кисти на зъбите е известен – най-често това е усложнение на хроничен периодонтит.

Възпалението на периодонта, тоест комплексът от тъкани, които са разположени между цимента на корена и алвеолата в челюстта, се развиват поради различни причини – несвоевременно излекуван кариес, травми, грешки на ендодонтското лечение.

Симптоми на киста на максиларния синус

Кистата от зъб в максиларния синус се развива и увеличава размерите си продължително време. Симптоми на кистата могат да липсват с години, но постепенно образуванието прави дъното на синуса по-тясно или прониква в самия синус.

Симптомите се появяват, ако съдържимото в кистата започва да нагноява. Телесната температура се повишава, появява се болка в областта на кистата в горната страна на бузата, под очите, която се усилва при навеждане, понякога зъбобол отсъства.

Още една възможна причина за проявление на симптоми – значително увеличаване на размерите на кистата, когато започва да притиска околните тъкани.

Лечение на киста, скрита в максиларния синус

Наличието на радикуларна киста в максиларния синус може да предизвика симптоми, сочещи към възпаление най-често за синузит.

Често става объркване, и е трудно да се определи точната причина за възпаление. Известни са много случаите, когато лечението на киста е провеждано с години с периодични обостряния, и само намесата на зъболекар и премахване на източника на инфекция, е водело до резултати.

Лечението на кистата в максималарния синус е в компетентността на лицево-челюстните хирурзи. Най-често се препоръчва оперативна интервенция по Кодуел-Люк. Достъпът се осъществява чрез предната /лицева/ стена на синусната кухина.

Операцията е травматична, а възстановителният период е свързан с болезнени усещания, които са съсредоточени не само в областта на максиларния синус, но и по цялата глава.

Болката може да се запази в рамките на 4-7 дни след операцията, което се определя от индивидуални особености.

Това обаче може да се избегне. Проведените изследвания показват, че вдишването на диазотен оксид или райски газ по време на операцията и санацията впоследствие способстват за подобряване на състоянието на пациентите и намаляване, а понякога и отсъствие на болка във възстановителния период.

В първия месец след операцията се препоръчва:

 • Да киха и кашля внимателно, с отворена уста;
 • Да се спазва щадяща диета с преобладаване на меки ястия;
 • Ограничаване на интензивното изсекване на носа при настинки;
 • Избягване на активни мимически движения;
 • Отлагане на посещения на обществени бани, сауни, басейни;
 • Не трябва да се потапя главата под вода, дори и във ваната;
 • Временно ограничаване на тренировките;
 • Сънят трябва да е по-висока възглавница, като главата е повдигната.

Контролен преглед е препоръчително да се прави веднъж на 3-4 месеца в рамките на година след операцията. Лекуващият лекар на контролния преглед проследява възстановяването, така се предотвратява и евентуален рецидив на кистата.

Възможни усложнения

Лечението на киста в максиларния синус следва да се проведе единствено в болнични условия. Домашните мероприятия по нейното „разтваряне” в много случаи водят до обратния ефект и започва да расте ускорено.

Профилактични мероприятия

Следните мерки помагат за предотвратяване на възникването на киста на максималрния синус и се минимизира риска от възникване на новообразувания:

 • Санация на устната кухина с правилно лечение на зъбите и венците;
 • Своевременно на лечение на заболяванията на ушите, носа и гърлото;
 • Корекция при деформация на преградата на носа;
 • Лечение на алергична хрема.