Любимите напитки и упражненията след събуждане могат да навредят на организма. От кои сутрешни навици е редно да се откажем, за да не претоварваме организма след събуждане.

Защо уж полезни за здравето навици може да са опасни

Не е препоръчително да се пие кафе сутрин – липсата на тази напитка на гладно ще позволи нормализиране на метаболизма и поддържане на нивата на кръвната захар на оптимални нива.

Организмът тепърва „набира обороти”, за да започне работа. Затова и не следва веднага след събуждане да се пристъпва към интензивни упражнения. В този момент тялото е обезводнено, мускулите са още твърди, а тъканите не се разтягат. Такива тренировки ще навредят повече, отколкото ще помогнат.

И тази чаша портокалов сок, която гълтаме все още, без да сме се събудили, претоварва метаболизма, и нивото на кръвна захар се повишава значително. Причината е, че образуването на инсулин не е все още толкова пълноценно.

Препоръчително е първо да закусим, а след това да пием любимите си напитки и да преминем към физическа активност.

Защо тренировките сутрин не трябва да са интензивни

Интензивните натоварвания рано сутрин, когато тялото все още не се събудило, също не биха били от полза, а по-скоро ще навредят.

Трябва да бъдем и много внимателни, ако не сме успели да се наспим добре, в такъв случай е по-добре да отложим закуската за по-късно, за да не повишаваме кръвната захар допълнително.

Леко разтягане би било от най-голяма полза – няколко клякания, повдигания на тялото, ще ни освежат и ще ни помогнат, макар и недоспали, да се впуснем в предизвикателствата на новия ден.

През зимата, когато навън е студено, освежаването става по-лесно, достатъчно е само да излезем малко на терасата или на двора, и студеният въздух ще ни ободри.

Разбира се, неблагоприятно се отразява факторът, че зимните утрини са тъмни, а на повечето хора им се налага още по тъмно да тръгват и за работа. И затова организмът не трябва да се натоварва, а трябва да му се даде възможност да се адаптира.