Преди да се срещне с женската полова клетка, мъжката трябва да стигне на мястото на срещата навреме. Ще има ли обаче сили, ако „дамата” закъснее?

Колко време издържат максимално сперматозоидите в женското тяло

Къде точно се образуват сперматозоидите

Сперматозоидите се образуват в тестисите, температурата на които е с до 4 градуса под телесната. Това е свързано с тяхната жизнеспособност.

Ако температурата на тестисите е по-висока, то тези клетки ще загинат или нямат да са функционални. Затова и мъжките полови жлези са разположени извън тялото.

Ако тестисите не успеят да се спуснат до скротума, то може да се говори за криптохирзъм, заради който се развива безплодие.

В тестисите се синтезират половите хормони, които отговарят за формиране мъжки вторични полови белези. Там се образуват и половите клетки.

При полов контакт сперматозоидите напускат тестисите, смесват се с различни секрети, образувани от други отдели на половата система – от семенните мехурчета, от простатната жлеза, и се образува сперма.

Какви качества трябва да притежава спермата при норма

При норма еякулатът на мъжа е около 2-4 мл., цветът е сивкаво-бял или млечен, мътен е, по ниво на рН е със слабоалкална среда.

Важен показател е вискозитетът на спермата. При норма, според различни данни, трябва да съдържа от 20 до 250 млн. сперматозоиди.

Сред тях могат да се срещнат и патологични, които са не повече от 60%. Основен критерий за фертилността на еякулата е подвижността. Нормалната скорост на сперматозоидите е 2-3 мм в минута.

Колко дълго сперматозоиди могат да чакат яйцеклетка в женското тяло

След полов акт сперматозоидите за около 2-3 часа стигат до крайните отдели на маточните тръби, на това място става сливането с яйцеклетката.

Когато са в маточните тръби на жената, сперматозоидите запазват оплодителните си способности около 48-72 часа. Описани са и случаи на по-продължителен период на активност до 4-5 дни.

Сперматозоид, който е достигнал до маточните тръби, може да оцелее до 7 дни. Това е много фино балансирана система – възпаление, инфекция, генетика, възниква патология на репродуктивната функция.

Какво пречи на сперматозоидите да стигнат до целта

Намаляването на обема на еякулата е признак на патологични процеси в простатата и в семенните мехурчета.

Това състояние е възможно при недостиг на андрогени или на гонадотропни хормони.

Увеличаването на обема на еякулата се съпровожда с намаляване на концентрацията на сперматозоиди в 1 мл еякулат.

Вискозитет на спермата – един от водещите показатели за качеството на еякулата. При увеличаване на вискозитета може да се съди за патологии в семенните мехурчета, не се образува секрет.

Това е признак на възпалителни процеси в спомагателните полови жлези. Тези състояния винаги водят до намаляване на подвижността на сперматозоидите.

При възпалителни процеси в простатата, семенните мехурчета или при намаляване на андрогенната активност протича т.нар. подкисляване на спермата.

Секретът от семенните мехурчета е необходим за метаболизма и за подвижност на сперматозоидите. Разрежда спермата, като създава буферно ензимно действие.

За нормалното функциониране на тази система са необходими хормони, основният от които е тестостерон.

Тестостеронът стимулира образуването на много вещества:

  • Фруктоза – в семенните мехурчета;
  • Лимонена киселина;
  • Карнитин в тестисите.

И ако възникне заболяване в тези органи и/или се понижи активността на тестостерона, то това води до по-малка подвижност на сперматозоидите, което е диагностичен признак за проблем в мъжките половите органи.

Освен това женският организъм също може да се предпази себе си от нежелана бременност по различни механизми, които водят до разрушаване или на обездвижване на сперматозоиди.

Мъжете могат да подобрят шансовете за зачеване на бебе на своята половинка с поддържане на по-хладно в областта на тестисите. Да не носят стегнато долно бельо. Препоръчителни са хладните душове, особено през летните месеци.

Не трябва да се забравя за физическата активност, силовите тренировки със собствено тегло стимулират образуването на тестостерон и повишаване на подвижността на сперматозоидите. Не са препоръчителни изтощителните тренировки, тъй като техният ефект върху фертилността е обратен.