Спори се дали костилката на авокадото може да се яде. И не без основание.
В костилките има токсини, които е възможно да предизвикват алергични реакции и хранителни отравяния.
Но в разумни дози и при правилна употреба не са опасни.
Според изследователи в областта на натуропатията, костилката е една от най-хранителни части на авокадото.
Домашните рецепти, при които се използва помагат за поддържане на имунитета и здравето на кожата.
1. Антиоксиданти за имунитета
Храните, богати на антиоксиданти, укрепват имунитета.
При изследване свойствата на манго, тамаринд, джакфрут и авокадо учените установили, че техните семена са с по-висока антиоксидантна активност, отколкото месестата част на плода.
Това ги прави по-полезни за укрепване на имунитета.
2. Понижение на холестерола
Месестата част на авокадото не е единствената част на плода, която контролира нивата на холестерола.
Изследвания върху животни показват, че при мишки след употреба на брашно от семена на авокадо се наблюдавало понижение на общите нива на т.нар. общ холестерол.
А това съединение влиза в състава на липопротеина с ниска плътност или т.нар. лош холестерол, повече не се образували нови отлагания в кръвоносните съдове.
Учените предполагат, че това се обяснява с повишеното съдържание на антиоксиданти в семената на авокадо, а също и с висок процент растителни фибри.
Лекарят-натуропат Том Ву препоръчва на пациенти с кардиологични заболявания да консумират костилките на авокадото.
Разтворимите хранителни влакна , съединявайки се с мазнините, изхвърлят вредния холестерол от организма.
3. Противовъзпалителен ефект
От една страна възпалителния процес е нормална реакция на организма на травма или при бактериално нашествие.
Но понякога това възпаление остава дълго време дори и след като неговият източник е неутрализиран.
Това означава, че острото възпаление и преминало в хронично.
Това на свой ред бива последвано от множество здравословни проблеми – развитие на астма, алергии, заболявания на сърцето, преждевременно стареене и много други.
Антиоксидантите, присъстващи в авокадото, могат да подпомогнат не само имунитета, но и да се превърнат в мощно оръжие против възпалението.
В допълнение към медикаментозното лечение, рецептите с костилки от авокадо помагат за премахване на възпалителните реакции и за намаляване на болките и подуването.
4. Благоприятно въздействие върху кожата
В семената на авокадото е повишено съдържанието на витамин Е и витамин А.
Както е известно, приемът на тези витамини от храната е от съществено значение за доброто здраве.
От тях най-много се нуждае кожата.
Ето защо авокадото е включено в много видове козметика и домашни рецепти.
Освен месестата част от плода, немалко витамини, полезни за кожата, има и вътре в костилките.
Възможно е да се използват като козметично средство, така и като ястие.
5. Високо съдържание на растителни влакна
Костилките на авокадото са най-добрият източник на разтворими растителни влакна.
Разтворимите растителни влакна поддържат баланса на добрия холестерол, спомагайки и за нормализиране на нивата на кръвната захар.
А контролът на нивата на кръвната захар е най-добрата профилактика за развитие на захарен диабет.
Храните, богати на разтворими витамини, помагат на организма да се насити – бързо и за дълго време.
Аналогични източници на разтворими растителни влакна са овес, фасул, ябълки, ечемик и др.
6. Естествено противогъбично и противирусно средство
Костилките на авокадото спомагат за потискане размножаване на гъбичката Кандида, а също и на вируса на жълтата треска, който се разпространява от комари.