Преобладаващият брой отравяния в бита се случват, заради лекарства.

До 70% от пациентите на отделенията по токсикология попадат там заради нарушения при дозирането на лекарства или самолечение.

Съставена е дори класация на препаратите, които най-често са причина за отравяния.

Важно е да се има предвид, че всички лекарства са опасни, ако се приемат без лекарска препоръка по съвет от познати или защото така са казали по телевизията.

Но лидер по брой отравяния са антибиотиците, а също и капките срещу хрема, препаратите против алергии или обезболяващи хапчета.

Твърде широкото им приложение води до предозиране, възникване на негативни ефекти отравяния.

1. Обезболяващи

На практика във всеки дом има аптечка с обезболяващи.

Ако се използват епизодично и в строго съблюдавана доза, възможно е да облекчат болката.

Но ако обезболяващи се приемат редовно, с превишаване на дозата няколко пъти, и при комбиниране, това може да има много неблагоприятни последствия.

Най-популярни са обезболяващите на фона на парацетамол, а също и средствата с аспирин или аналгин, а също и ибупрофен.

Продължителното и нерационално използване на обезболяващи е възможно да предизвика чревни или стомашни кръвотечения, промяна на състава на кръвта и възникване на тежки увреждания на черния дроб.

Освен това, често обезболяващите таблетки не отстраняват причината за болката, а само заглушават причината за нейното проявление.

Аналгинът също потиска кръвотворните функции, приемът на аспирин е възможно да наруши съсирването на кръвта, а индометацинът е възможно да увреди нервната система.

2. Антибиотици

Не по-малко разпространени при самолечението са антибактериалните препарати.

В среднотерапевтичните дози водят до унищожаване както на патогенната, така и на полезната микрофлора в червата, влагалището, устната кухина и лигавиците.

Нерационалният прием на антибиотици може да доведе до наслояване на вторична гъбична инфекция, заради което възниква кандидоза с нейните не по-малко приятни проявления.

Освен това безконтролният прием на антибиотици води до формирането на устойчива на антибактериални препарати флора в организма.

Антибиотиците, които се приемат без лекарско предписание във високи дози и продължително, дават доста усложнения сред които чревна дисбактериоза.

А също засягат черния дроб или бъбреците, където основно се обезвреждат.

Някои от препаратите е възможно да доведат до токсично въздействие на някои органи – увреждане на кости, на слуховите органи или на бъбреците.

3. Капки срещу хрема и средства срещу простуда

Възможно е човек да се натрови и с капки за нос.

Използването на спрейове и капки е оправдано само в първите няколко дни, когато хремата е силна и не ни позволява нормално да работим и да дишаме.

В останалите случаи капките за нос повече вредят, отколкото да помагат.

4. Фитотерапия и растителни лекарства

Сред групата препарати, които най-често предизвикват отравяния са и растителните препарати.

Повечето хора ги смятат за безобидни и безопасни, които не налагат повишено внимание.

И това е най-голямото от заблужденията.

Приемат с пренебрежение инструкциите, без лекарски контрол и отчитане на индивидуалната непоносимост.

Така възниква риск не само от алергични реакции и храносмилателни разстройства, но и от сериозна интоксикация с активни вещества, които е възможно и да са много силни.

5. Препарати срещу високо кръвно, алергии и антидепресанти

Най-често отравяне предизвикват препарати срещу алергии, които много хора използват необосновано широко, без лекарски препоръки и пълноценни изследвания.

Много хора смятат, че таблетките срещу алергии не са опасни, но това не е вярно.