Лимфом на кожата представлява злокачествен патологичен процес, при който се уврежда кожата. Развитието на заболяването се обуславя от повишено размножаване на лимфоцити. Днес броя хора с тази патология бързо се увеличава.
Лимфомът, при който се засяга кожата, е един от най-разпространените злокачествени процеси. Интересен момент е, че най-често с него се сблъскват хора в средна и напреднала възраст. В детската възрастова група заболяването се среща изключително рядко. Следва да се отбележи, че мъжете страдат от тази патология няколко пъти по-често от жените.
В зависимост от това какъв вид лимфоцити са започнали усилено да се размножават се разграничават 2 основни разновидности на кожен лимфом – Т-клетъчна и В-клетъчна. Приблизително 70% от случаите се падат на Т-клетъчната разновидност. В-клетъчната се среща не повече от 20% от болните. Останалите 10% остават само в случай, когато точно тази разновидност не може да се диференцира.
Днес достоверни сведения за механизма на развитие на това заболяване не съществуват. Известно е само, че вследствие на определени причини образуващите се в организма лимфоцити мутират и започват безконтролно да се размножават. На този фон мигрират в дермалния слой на кожата. Разграничават се първична и вторична форма на тази патология. При първичната се засяга непосредствено кожата. Вторичната предполага безконтролно размножаване на лимфоцити в някакъв лимфоиден орган и по-нататъшно разпространение в дермата.
Предполага се, че развитието на лимфом може да се провокира от следните фактори:
• Прекарани вирусни заболявания;
• Въздействие на токсични химически вещества на организма и радиация;
• Наследствена предразположеност;
• Вредни навици;
• Злоупотреба с ултравиолетовите лъчи;
• Прием на някои видове лекарствени препарати;
Симптоми на лимфом на кожата
Клиничната картина при Т-клетъчна и В-клетъчна разновидност се различава до известна степен. Съществуват 3 варианта за лечение на този патологичен процес, които се разграничават на основата на симптомите.
Първият вариант е възловиден
В началните етапи на развитие на заболяването на повърхността на кожата се появяват множествени уплътнени възелчета, които имат съвсем малки размери. Обикновено тези възли се разполагат групирано и имат синкав или жълт цвят. В някои случаи се наблюдава спонтанно изчезване на тези елементи и впоследствие повторна поява. След известно време заболяването води до прогресиращо увеличаване на възлите на размери. Стават по-плътни и придобиват цвят на тъмна вишня. В тази стадий започва активно разпространение на туморните клетки в други вътрешни органи, което достатъчно бързо води до летален изход.
При втория вариант кожата се покрива с плака с жълтеникав цвят. Границите на тези плаки са неясни, а размерите достатъчно големи. След известно време плаката изчезва и на нейно място се появяват атрофирали и хиперпигментирали огнища. Освен това тази форма може да протича и по друг начин. С прогресиране на патологичния процес плаките придобиват яркочервен цвят, чиято повърхност започва да секретира.
Диагностика и лечение на кожен лимфом
Първо лимфомът може да се заподозре въз основа на оплаквания на болен човек и преглед. Но клиничната картина е доста неспецифична, в тази връзка са необходими допълнителни изследвания. Така на болния се препоръчва пълна кръвна картина, в която присъстват сериозни отклонения от нормата.
Основен метод на лечение на това заболяване е химиотерапията, която може да включва използване на цитостатици, интерферони и кортикостероиди. Добър ефект има и лъчетерапията, която е особено актуална за единични патологични огнища. В някои случаи е възможна комбинация от химиотерапия с лъчеви методи.
В повечето случаи, ако лечението е започнало на време и метастазите още не са разпространили из организма, прогнозите за живота на пациента са благоприятни.