Бременната жена иска да бъде красива. Да е с хубава прическа, добре направен маникюр, страхотен грим.

Желае да изглежда перфектно, макар и коремът ѝ да става все по-голям. Има жени, които преди да забременеят са предпочитали да не използват грим, но не са малко тези, които го смятат за задължителна част от имиджа и без него дори в близкия магазин не отиват.

Толкова са свикнали, че ако излязат без козметика навън, се чувстват все едно са без пола или без гащи.

Напоследък е препоръчително носенето на маски, затова и гримът ще се вижда само наполовина, колкото и добре да е направен.

Безобидно ли е използването на козметика при бременност? Какви са новите изследвания, при които се е изучавало влиянието на компонентите на козметиката на детето и на по-нататъшното му развитие след раждането.

Дали пълнотата при децата е от козметиката на мама

Козметиката и вредните вещества в нейния състав

Грешка би било да се смята, че вредните компоненти се срещат само в състава на евтините козметични средства. И в скъпите също има такива. Днес обаче ни интересуват парабените или по-точно бутилпарабен.

Това вещество се добавя в козметиката за увеличаване на срока на годност на продукта. На околната среда този компонент на практика не оказва никакво действие или учените просто не са установили такова влияние.

На човешкия организъм обаче влияе и то на много фино ниво – на ендокринната система, която при повечето хора е на ръба на поддържането на равновесие.

При бременните жени ендокринната система изобщо не е устойчива, претърпява големи изменения. Подлагането ѝ на още някакви въздействия е изключително нежелателно, а понякога и опасно както за майката, така и за плода.

Бутилпарабенът, съдържащ се в козметичните средства, оказва на организма въздействие, сходно с това на естрогена, основният женски хормон.

Вероятно има и още един аспект, който до скоро остава незабелязан.

Парабени и наднормено тегло

Група учени от изследователски институт в Лайпциг провежда интересно изследване. Резултатите от него дават основание да се предполага, че бутилпарабенът, съдържащ се в козметиката, която използват бъдещите майки, увеличава риска от наднормено тегло и затлъстяване при детето.

Ето какво казва д-р Тобиас Полте, един от авторите на изследването. През 2006-08 година са изследвани 629 бременни жени.

Участничките в изследването минават анкетиране, в което имало въпроси, касаещи използването им при бременност на продукти със съдържание на парабени.

След това всяка от тях давала урина за изследване и измервали нивата на бутилпарабена. Това вещество, както е известно попада в организма през кожата и заедно с храната, след което се установява в кръвта, урината, кърмата.

Прониква в организма на плода от кръвта на майката.

Впоследствие, когато децата на участничките се раждат, било проследено развитието им в продължение на първите 8 години от живота. Били установени следните връзки:

  • Между употребата на продукти със съдържание на парабен и на високо ниво на това вещество в урината на бременните жени.
  • Повишените нива на парабени в урината на майката при бременност и повишен риск от поява на наднормено тегло при детето през първите му години;
  • По-често наднормените килограми били при момиченцата.

Достига се до заключението, че употребата от майката по време на бременност на козметични средства, съдържащи парабени, увеличава риска от това детето да има проблеми с килограмите.

Впоследствие били направени опити с мишки. Предполага се, че парабенът негативно действа на гена, отговарящ за регулирането на хранителното поведение. Наблюдавано е нарушение на функциите на рецептора лептин – хормон, отговарящ за чувството за насищане и изгаряне на мазнините в организма.

Тази теория се подкрепя не от всички учени. Например, колеги на авторите на научния труд от Мелбърн с повишено внимание се отнасят към получените резултати.

Според единият от тях физиологичните процеси в организма на мишките се отличават от тези, които се случват в тялото на човек. Но това, че бременните следва да избягват по възможност използването на продукти с парабени, с тази препоръка и австралийският учен се съгласява.

За съжаление, пълното изключване на контакта с парабените е невъзможно, тъй като се използват твърде широко.

НЕ на парабените

Засега учените търсят съответствия и взаимовръзки, но по-добре да се прояви малко повече внимание, отколкото лекомислие и надежда.