По повод новото покачване на заболелите, което показаха обработените проби от референтните лаборатории от вчера, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю пред националното радио определи тенденциите за доста обезпокоителни.

Огнищата в страната станаха твърде много, повече от предишния пик

През последната седмица се наблюдава значително завишаване на положителните случаи, а и огнищата в страната са вече твърде много, а това е повече от притеснително.

Според проф. Кантарджиев основната причина за този бум на заболели е неспазване на елементарните правила, които бяха разгласени лично от него, а от всички членове на Оперативния щаб.

Несъобразяването с т.нар. 3 Д-та ще може да доведе до множество неблагоприятни последствия.

По повод евентуалното връщане на контролно пропускателните пунктове по входовете на градовете професорът го определи като неразумно, както и евентуално ново затваряне по домовете, както беше препоръчително след 13 март до началото на май.

Проф. Кантарджиев все пак смята, че повечето българи имат достатъчно самосъзнание, за да вземат мерки, за да опазят, поне семействата си, ако не ги интересува толкова дали самите те няма да се заразят.

През март и април въведените ограничения бяха своевременни, което доведе и до сравнително бавно нарастване на заболеваемостта.

Тогава обаче медиите бяха залети от изявления за това как това било измислен вирус, нямало нужда от мерки и ограничения, а това доста обърка хората, тъй като не знаят на кого да вярват.

Още повече, че немалка част от тези изявления бяха от лекари, които с увереност твърдяха, че ако всичко е отворено и хората се събират, това няма да доведе до бум на заболеваемостта.

Д-р Кантарджиев обяви повечето българи за несъобразителни

Проф. Кантарджиев заяви още, че е направил грешка като е надценил съзнанието на българите да спазват мерки и ограничения.

На практика почти нищо не се е променило от началото на март, когато председателят на Оперативния щаб се ядосваше на излезлите по паркове и градинки да се порадват на все още слабото слънце.

И припомни за сетен за препоръчителните маски на закрити обществени места и затова че те наистина предпазват. Също така е необходимо да се използват и дезинфектанти за ръце.

Събирането на много хора на закрито също е сред препоръките, която отново беше повторена, но както видяхме и вчера, дори и от управляващата партия не се вслушват в нея, предвид проведеното партийно събрание в Стара Загора в сравнително тясна зала.

За нарушаване на мерките за спазване на дистанция се подразбра и от най-голямата опозиционна партия, чийто депутат е потвърден с коронавирус. Предположенията са, че заразяването е станало също по време на партийно събрание.

Ще наложи ли Гърция карантина за български граждани

Проф. Кантарджиев се е надявал, че хората ще спазват ограничителни мерки, а също ще знаят как да ги прилагат, а това съвсем не е трудно.

Ако повечето наши сънародници бяха спазвали тези елементарни правила, сега щяхме почти да сме овладели инфекцията и основните усилия на екипите инфекционисти и епидемиолози щяха да са в посока недопускане на внасянето на вируса у нас.

Може би щяхме да сме на нивата на Гърция, която отчитат по 10 нови заразени дневно, докато у нас са 10 пъти повече.

Южната ни съседка в крайна сметка ще се окаже принудена да въведе задължителна карантина за българи, поради високата заболеваемост и множеството огнища у нас.

Д-р Кантарджиев е на мнение, че очакванията на СЗО за ваксина още преди края на годината може и да не се оправдаят, а и да има такава не се знае дали ще предпазва от заразяване или по-скоро ще води до по-леко протичане.

Един успокоителен факт е, че заразените, които са почти без симптоми или с много лека симптоматика почти не разболяват околните, с които влизат в контакт и това е потвърдено.

Според професора, за да стане вирусът още по-заразен и по-бързо да се разпространява трябва да се селектират такива мутации, които да водят до по-леко протичане, което да обуславя и по-лесното разнасяне.