Кръвни изследвания при зъболекаря - кога се налагат
Полезно

Когато се обърнем към лекар с определени оплаквания – простуда или обостряне на хроничен процес, или просто профилактичен преглед, се назначават редица изследвания, сред които кръвната картина заема водещо място. По резултатите от изследването на кръвта може да се научи много за здравословното състояние на пациента, да се постави диагноза и да се различат сходни симптоми на заболяването.
При зъболекаря изследвания се назначават изключително рядко. Една от най-честите причини да се налагат изследвания е имплантация. При какви дентални заболявания е необходимо да се прави изследване на кръв и урина и как това ще помогне при лечението и контрола на заболяването.
Кога зъболекарят назначава изследвания?
С какво започва лечението при лекаря? С поставяне на диагноза и преглед. Повечето патологии на устната кухина имат толкова специфична клинична картина, че не се налага назначаване на допълнителни изследвания. Разбира се, това не е правилно. Но поставянето на диагноза „кариес“, неговите усложнения или възпаление на венците, с различна степен на трудност без изследвания все пак е възможно.
Най-разпространено показание за назначаване на кръвно изследване е имплантация. С негова помощ се откриват възможните противопоказания за провеждането на дадената операция или да се контролира ефектът на лечение.
В денталната медицина съществува точен списък с показания за назначаване на изследване на кръв и урина:
• Етап на подготовка, лечение и рехабилитация по време на имплантация на зъби;
• Подготовка за всяка сериозна оперативна намеса в устата, а също и в областта на главата и шията;
• Като допълнителни методи на изследване и контрол на състоянието на пациента при вирусни инфекции, пародонтит и парадонтоза, киста на зъб, халитоза;
• Диференциална диагностика на някои заболявания и други патологии на устната кухина
Зъболекарят трябва да разбере какъв произход има възпалението след поставяне на нови протези – алергична или бактериална.
Противопоказания за назначаване на изследване в денталната медицина няма, има само нецелесъобразност.
Изследвания на кръв и урина – видове и данни
Резултатите от кръвните изследвания могат да разкажат много за състоянието на организма. Този диагностично значим вид изследвания при заболявания на кръвта, които често се съпровождат със сухота в устата. Резултатите от изследванията помагат за откриване на възпалението, заболяванията и за оценка на състоянието на имунната защита, да прогнозират изхода от някои оперативни интервенции.
Серологичното изследване на кръвта може да покаже ХИВ-инфекция, сифилис и други патологии, които са явно противопоказание за имплантация.
Кръвните изследвания дават възможност за контрол на лечението, което се назначава от зъболекари след сериозни хирургични патологии и проведени операции. Резултатите позволяват бързо да се открият усложнения и да се наблюдават процесите на възстановяване.
Изследванията на урината нагледно показват състоянието на основните системи на организма. В денталната медицина се назначава само с цел откриване на патологиите, способни да препятстват бъдещата операция.
Кръвни изследвания при имплантация
При имплантация на зъби кръвни изследвания се провеждат няколко пъти, като се започне от процеса на подготовка на пациента и се стигне до възстановяване.
На прегледа, когато се решава въпросът за имплантация, зъболекарят-имплантолог събира пълна анамнеза за живота на пациента:
• Когато се е случила загубата на зъби;
• По какви причини;
• Наличие на заболявания на вътрешните органи;
• Общо състояние на устната кухина;
Нагледен показател за здравословното състояние са данните от кръвните изследвания. Благодарение на лабораторните изследвания могат да установят и противопоказанията за имплантация.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.61 112

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg