14 ноември е обявен за Световен ден за борба с диабета. С това сериозно заболяване, според данни на СЗО, живеят повече от 420 млн. души.

Причините и протичането на диабет постоянно се изучават, тъй като единствено така може да се разработи най-ефективното лечение.

Нестабилен диабет и тип 1 - защо често не се прави разлика

През 2018 г. в рецензираното медицинско издание Lancet излезе статия, в която се предлага тази болест да се разграничава не на 2 форми, както е сега, а на 5.

Всъщност типовете диабет е възможно и да са повече. Така, например, съществува рядко срещаният лабилен или крехък диабет, изискващ специален подход при лечение.

Всяка форма на диабет е свързана с повишаване на нивата на кръвна захар.

Това нарушение може да се предизвика от две основни причини – панкреас не образува инсулин, който осигурява постъпването на захар от кръвта в клетките чрез тяхната мембрана, или пък стават неустойчиви към инсулин.

На тази принцип се разграничават 2 основни типа диабет, като за тип 1 е характерно ранно развитие – нарушението на функцията на панкреаса може да се случи още в детството.

При тази диагноза са необходими постоянни инжекции с инсулин, за да се поддържат нивата на кръвна захар под контрол. Ефективността на лечението обаче е индивидуална.

При 3 ма души от 1000 болни от диабет тип 1, въпреки терапията, възникват постоянни  и безпричинни колебания на нивата на кръвната захар.

В този случай се говори се говори за крехък или за лабилен диабет.

Тази форма на болестта може да се заподозре по следните проявления:

  • Резки колебания на нивата на кръвната захар;
  • Затруднения при определяне на дозите инсулин;
  • Чести хипогликемии – случаи на диабетна кетоацидоза.

Болните са в рисковата група за развитие на хипергликемична кома, дори и да си бият редовно инжекциите инсулин.

Постоянните колебания на кръвната захар правят други усложнения по-вероятни.

Необходимо е да се следи състоянието на сърдечно-съдовата система, да се вземат мерки за профилактика на диабетно стъпало.

Причини за лабилен диабет

Среща се рядко и обикновено се поставя диагноза диабет тип 1, подробно изучаване на причините и принципите на възникване засега не е възможно.

И все пак се разграничават няколко фактора, които влияят  на развитието на неконтролируема болест.

Сред тях са:

  • Психологически проблеми, чести стресови ситуации, изнервяне;
  • Влошена абсорбция на хранителни вещества в стомашно-чревния тракт;
  • Гастропареза – нарушена функция на мускулите на стомаха, която води до задържане на храна в него;
  • Наднормени килограми;
  • Други ендокринни патологии – заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези;
  • Целиакия и неправилно хранене;

Сега е трудно да се различи истинският крехък диабет от случаи на недобросъвестно изпълнение лекарските препоръки при класически диабет тип 1.

Колебанията в нивата на кръвната захар може да са свързани с несвоевременно поставяне на инжекции инсулин, пропускането им, недобро контролиране на нивата на кръвна захар с домашния глюкомер.

Подобно е отношението към лечението най-често на възрастните пациенти и по-рядко на деца.

Класическият диабет тип 1 най-често се обостря при стрес, обикновено при сезонни депресии.

В този случай колебанията на кръвната захар се проявяват само в определено време, при нестабилен диабет тези нарушения са безпричинни и възникват постоянно.

Още един немаловажен фактор за развитие на нестабилен диабет са индивидуалните особености на усвояване на инсулин. Хипечувствителност към този хормон може да доведе до рязко понижаване на нивата на кръвна захар.

При захарен диабет тип 1 може да се развие резистентност към инсулин.

Според учените, това е свързано с факта, че болните често страдат от ятрогенна хиперинсулинемия, тоест нивата на хормона се повишават значително, вследствие на инсулиновите инжекции. „

Симптоми на лабилен диабет

Съвпадат с признаците на диабет тип 1 и се отличават от това как протича захарен диабет тип 2. Известно време болестта може да е безсимптомна.

Това е свързано с механизма на развитие на заболяването – инсулинът се образува от бета клетки на панкреаса, които при диабет постепенно загиват.

Методи за лечение на нестабилен диабет

Лечението на крехък диабет принципно не се отличава от лечението на диабет тип 1, но при затруднен контрол на болестта, всички предписания трябва да се спазват строго.

Диабетикът трябва да има постоянна възможност за връзка с лекуващия лекар и при необходимост да коригира дозата инсулин.