В представения законопроект за бюджет на НЗОК за 2020 г., депозиран в Народното събрание в края на октомври и вече приет на първо четене, за поредна година усложненията на кариес – пулпит и периодонтит отново не се покриват от бюджета на Здравната каса.

Лечението при усложнен кариес извън бюджета на касата

През 2020 г. отново ще имаме право на 3 пломби, но при възникнали усложнения на кариес, всички дейности по тяхното лечение ще се заплащат в пълен размер от джоба на пациентите, без значение че те са здравноосигурени.

Изобщо не се споменава, че различните дейности по възстановяване на загубени зъби – чрез протези, мостове или импланти, с които се възстановява дъвкателната функция, могат да достигнат като стойност до няколко минимални работни заплати.

При поставяне на няколко зъбни импланта, които се определят като най-модерната технология за възстановяване на липсващи зъби, сумата, която следва да се заплати за цялата процедура по поставяне + материалите за направата на самите импланти може да достигне до размера на годишната работна заплата.

Експертите в Министерството на здравеопазването, изготвили законопроекта, изглежда отново не са определили като приоритет и съответно за важни дейностите по зъболечение.

Предвидените общо 179 млн. лева за 2020 г. за дентално лечение са с няколко милиона повече, отколкото през 2019 г.

Според становището на Българския лекарския съюз обаче, увеличението е основно, заради премахването на горната възрастова граница, досега фиксирана на 69 г., за здравноосигурени лица, които имат право на дейности по възстановяване на функциите на дъвкателния апарат.

Лекарствата и материалите в общия бюджет за дентални дейности

В становището  на БЗС съвсем основателно се посочва, че всички лекарства и материали, които се използват при дентално лечение, са включени в общия бюджет за дентални дейности, в рамките на общата предвидена сума от 179 млн. лева, а не са в рамките на средствата, заложени за финансиране на лекарствени продукти.

От Българския зъболекарски съюз изразяват надежда, че в бюджета за 2021 г. ще бъдат заложени средства, които да покриват поне частично зъболечението при усложнения на кариес. Това би спомогнало за подобряване на зъбния статус на българските граждани.