За да се постави точна диагноза на псориатичен артрит, лекуващият лекар прави пълен медицински преглед и изучава историята на болестта.

Ревматолог може също да назначи кръвни изследвания за определяне на степента на възпаление в организма или да даде направление за рентгенография на засегнатите стави. Целта е да се види какво се случва с тях.

Въз основа на поставената диагноза и тежестта на увреждането също се подбират лекарства, допълнителни методи на лечение, включително и местна физиотерапия и промяна на хранителния режим, за да се помогне за потискане на възпалителния процес.

Лекарствата, които лекуват псориатичен артрит

Тестове и изследвания на кръвта

За да се оцени визуално тежестта на увреждане на ставите, лекарят може да назначи ЯМР, ултразвук или компютърна томография, рентгенография в няколко проекции.

Тези методи потвърждават анатомичните дефекти, но не и причината за увреждането.

Днес не съществува универсално кръвно изследване, което би могло еднозначно да потвърди съществуването на псориатичен артрит.

Затова обикновено назначава както пълно кръвно изследване, така и допълнителни тестове за изключване на други форми на артрит, например, ревматоиден или от подагра.

Изследването на кръвта определя антителата към клетките на тялото, които се наричат ревматоиден фактор.

Дори и кръвното изследване да покаже отрицателен резултат, това не означава, че ревматоиден артрит няма.

Около 85% от хората с ревматоиден артрит има положителен тест. Но останалите 15% имат отрицателен резултат при изразено увреждане на ставите.

Позитивен тест може да се определи при други  форми на артрит, затова в крайна сметка, правилната диагноза зависи от особеностите на оплакванията, историята на болестта, наследственост и външен преглед.

Основа на лечение – прием на лекарства

Днес да не съществува универсално лекарство, способно напълно да се излекува псориатичен артрит, но това състояние може да се контролира, като се намали степента на възпаление и деформация.

На болните могат да бъдат предложени редица различни лекарства, които се подбират индивидуално, като се изхожда от тежестта на състоянието и особености на протичането на болестта.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства са най-разпространени, те намаляват възпалението и облекчават болката.

Някои от тях като ибупрофен или натриев напроксен, се продават без рецепта. Лекарят може да назначи по-силни лекарства за потискане на симптомите на псориатичен артрит.

Това са "Болест-модифициращите антиревматични препарати" – в чуждестранната литература се използва инициала DMARD.

Тези лекарства забавят развитието на псориатичен артрит, обикновено се използват за лечение и други типове увреждания на ставите.

Метотрексат, лефлуномид, сулфаласазин са най-използваните медикаменти за лечение на псориатичен артрит.

Потискане на възпалението – стероиди, имунодепресанти

В сериозни случаи се прилагат мощни средства, такива като стероиди, потискащи възпалението. Например, преднизон може да помогне за намаляване на възпалението при псориатичен артрит или други възпалителни заболявания.

Стероидите се прилагат отдавна и са отлични лекарства от гледна точка на бързо потискане на възпалението при болки и непълноценно функциониране на ставите. В такива ситуации стероидите имат огромно значение, тъй като действат много бързо.

Важно е да се използват много внимателно, тъй като имат странични ефекти при продължително използване.

Стероиди също могат да се използват в съчетание с други лекарства, за да се помогне на организма да реагира на въздействието на биологични и други средства.

В отделни ситуации се прилагат имуносупресанти. При имунни разстройства естествените защитни механизми на организма – това е неговата имунна система, работят неправилно, като атакуват собствените тъкани.

При забавяне на част от този орган, лекарите могат да постигнат подобряване на състоянието на болните.

Важно е да се използват внимателно, тъй като могат да имат някои странични ефекти при продължително приложение.

Стероиди също могат да се използват в съчетание с други лекарства, за да се помогне на организма да реагира на въздействието на биологичните или други средства.

Какво се използва при псориатичен артрит

През последното десетилетие се появиха нови групи лекарства, които помагат на пациентите да се справят с обострянията на псориатичен артрит. Така, биопрепаратите получават от живите клетки, култивирани в лабораториите, и ги въвеждат чрез инжекции или венозна инфузия. Към тази група се отнасят:

  • Инхибитори TNF-алфа;
  • Инхибитори на интерлевкин;
  • Инхибитори на Т-клетки.

Т-клетките са разновидност на левкоцитите, които предизвикват възпаление при псориатичен артрит. Лекарствата, които ги потискат помагат за неутрализиране на част от имунния отговор.