Световната здравна организация пресмята, че ежегодно с грип се заразяват до 5 милиона души, а между 300 и 600 хиляди души умират.

Принципно нови препарати против грип на практика не се появяват, а има голяма потребност от такива лекарства.

Нов препарат дава надежди за профилактика на опасен грипен щам 

Днес най-ефективна защита от заболяването се смята ваксинацията.

Учените синтезирали вещество, което може да стане основа на препарат против грип от ново поколение.

Съединението се държи подобно на антитела и препятства съединението на вирусни частици с клетки.

Веществото, което засега има работно название JNJ4796, вече е било успешно тествано върху клетъчни култури и лабораторни мишки.

Съединението неутрализирало грипен щам А, а също защитило мишките от смъртоносна форма на вируса.

В хода на експеримента животните били подложени на действието на дози от вируса H1N1, която 25 пъти превишавала леталната за тях.

Профилактиката с използване на 2 дози от препарата, въведени преди инфектиране с вируса, осигурила 100% преживяемост на животните. В контролната група оцелели не по-малко от половината от мишките.

Следващият етап на проверка на ефективността на препарата е изучаването на неговото действие върху щамовете на грипа от група В, а също и по-нататъшно тестване върху хора.

Нов препарат, а грипният вирус вече е устойчив на него

През март 2018 г. в Япония започнаха продажби на нов препарат против грип. Става въпрос за лекарството Ксофлуза, което, както твърдят създателите на лекарството, може да вдигне болните на крака в кратки срокове.

Лекарството също е одобрено за продажба в други държави, например, в САЩ.

Новият препарат е с активно вещество балоксивир марбоксил, което много сочат за истински пробив във фармакологията. Неговият принцип на действие се отличавал от това как работели другите средства против грип.

Важно е било това, че за пациентите било достатъчно да приемат само една доза от препарата – това го правело много по-удобно за присъстващите на пазара аналози.

Лекарството намалявало продължителността на заболяването, а също и тежестта на симптомите.

На появата на новия препарат реагира не само научната, но и пациентската общност. Изследователите от Япония успели да установят грипни щамове, които са устойчиви на новия препарат.

Учените отбелязали, че мутиралите грипни вируси, на които балоксавир марбоксил не действал, се срещали приблизително при всеки четвърти /23,4%/.

Дали и съдбата на новия препарат ефективен против грипен вирус тип В няма да е същата.